EXPLOZIE LA FABRICĂ DE ALCOOL: Administratorul trimis în judecată. Procurorul anchetat pentru neglijență în serviciu

0
1620

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

La data de 30 august 2019, procurorii din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un procuror, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de neglijență în serviciu, prev. de art.298 din Codul penal, ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 1 și 2 din Codul penal și vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 alin.1,2,3,4 din Codul penal cu referire la art. 194 alin. 1 lit. e din Codul penal.

În fapt, în calitate de coordonator și conducător al echipei care a procedat la efectuarea unei percheziții domiciliare la data de 8.07.2015, nu ar fi respectat dispozițiile legale prevăzute de Codul de procedură penală, Codul fiscal, Legea nr. 319/2006 privind securitatea și sănătatea în muncă, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, incidente activităților desfășurate, rezultând urmare acestor nerespectări decesul unei persoane și vătămarea altor două persoane a căror viață a fost pusă în primejdie.

La data de 12 septembrie 2019, magistratului procuror i-a fost adusă la cunoștință calitatea de suspect, la sediul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

Precizăm că efectuarea în continuare a urmăririi penale reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăţie.

Click AICI pentru a vedea acuzaţiile mamei poliţistului ucis în explozia de la Buşag

Remember caz

Polițistul băimărean Cristian Mihalca, fost fotbalist la FC Baia Mare și luptător al DPIR (Detașamentul Poliției de Intervenție Rapidă), a murit la o săptămână după ce a fost victimă a exploziei unui cazan cu alcool în județul Maramureș.

Miercuri, 15 iulie 2015, la ora 12.20, medicii de la Spitalul Floreasca din București au declarat decesul luptătorului DPIR (Detașamentul Poliției de Intervenție Rapidă) Cristian Mihalca, în vârstă de 28 de ani. Acesta a fost resuscitat timp de 45 de minute însă starea lui de sănătate era grav afectată. La căpătâiul lui se afla mama acestuia și logodnica, dar și colegi din Capitală.

Cristian era unul din polițiștii de la Serviciul de Intervenție Rapidă Maramureș, care a căzut victimă în timpul exploziei produse în seara zilei de 8 spre 9 iulie, din localitatea Bușag. Acesta era la o fabrică ilegală de alcool, unde se derulau percheziții pentru a doua oară în acea zi, sub coordonarea procurorului de caz Varga Zoltan, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare.

Lui Cristian i s-a ordonat să scoată dintr-o cisternă cu alcool o probă însă, când a băgat pompa electrică în priză s-a făcut un arc electric. Datorită vaporilor de alcool din aer s-a declanșat explozia. Flacăra a avut cinci metri înălțime. Cristian a fost aruncat în fund pe o bordură unde a rămas inconștient. Colegul acestuia, tot de la DPIR, care era poziționat la o distanță mai mare a reușit să scape cu răni ceva mai minore. Tot de explozie a fost surprins și un muncitor de la firma respectivă, care și el este internat în Capitală.

credit foto: JurnalMM.ro.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.