DGASPC Maramureș: Autosesizare în regim de urgență și cercetare administrativă privind situația persoanelor cu dizabilități de la CRRPH Sighetu Marmației

0
616

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș s-a autosesizat în regim de urgență și a demarat cercetarea administrativă cu privire la situația persoanelor cu dizabilități de la Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Sighetu Marmației, urmare a situației semnalate de reprezentanții Centrului de Resurse Juridice.

Cercetarea administrativă la fața locului, demarată din seara zilei de 03.09.2019, urmărește inclusiv respectarea procedurilor specifice, respectiv legislația în vigoare privind contenționarea și izolarea, dar și programul de activități. Întrucât se impune măsura relocării beneficiarilor datorită condițiilor existente în spațiul utilizat temporar, au fost identificate locațiile, urmând ca beneficiarii să fie transferați în cel mai scurt timp în alte centre aflate în subordinea DGASPC Maramureș din Sighetu Marmației și Vișeu de Sus. Relocarea va fi realizată cu mijloace proprii, cu pregătirea prealabilă a beneficiarilor de către psihologul centrului, asigurându-se totodată si personalul necesar pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilități instituționalizate în noile locații ale instituției.

Conform raportului prezentat conducerii instituției de către șeful CRRPH Sighetu Marmației, beneficiarii izolați în spațiile de liniștire au grave probleme de comportament, prezentând agitații psihomotorii care se manifestă prin autoagresare sau agresarea persoanelor din preajmă. Aceștia prezintă diagnostice precum: retardare mentală profundă pe fond encefalopatic cronic infantil, retardare mentală severă cu tulburări de comportament, schizofrenie profundă, bipolaritate. Cu referire la contenționarea celor trei beneficiari, facem precizarea că aceasta este efectuată la recomandarea medicului psihiatru și doar în scop de protejare a persoanelor în caz de autoagresiune, precum și pentru a nu pune în pericol viața și siguranța celorlalte persoane cu dizabilități.

Restructurarea CRRPH Sighetu Marmației reprezintă o prioritate pentru DGASPC Maramureș încă din data de 14.02.2018, când un tavan dintr-o încăpere a centrului social de pe strada Dragoș Vodă s-a surpat, iar clădirea nu a mai prezentat siguranță pentru beneficiari și personalul de specialitate. În acest context, instituția noastră derulează Proiectul Servicii sociale integrate în municipiul Sighetu Marmației, prin intermediul căruia vor fi construite patru locuințe protejate destinate unui număr de 40 de persoane cu dizabilități de la CRRPH Sighetu Marmației.

De la finalul anului 2020, în Sighetu Marmației va funcționa și un centru de zi cu o capacitate de 40 de locuri, urmând ca specialiștii să furnizeze servicii integrate de sprijin în vederea tranziției de la servicii de îngrijire de tip rezidențial în instituții de tip vechi către servicii la nivelul comunității.

Alte două proiecte care vizează construirea de locuințe protejate destinate persoanelor cu dizabilități sunt depuse spre finanțare în parteneriat cu Asociația Profesională Neguvernamentală ASSOC Baia Mare.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.