FOTOGRAFII ȘOCANTE: Oameni cu dizabilități închiși în cuști și legați cu fâșii din cârpe la Spitalul din Sighetu Marmației

1
746

Azi, 3 septembrie 2019, Centrul de Resurse Juridice și Tonal lansează un apel urgent la acțiune, urmare a unor situații deosebit de grave identificate la Centrul pentru de Recuperare pentru Persoane cu Handicap (fosta secție de dermatologie din curtea Spitalului Municipal) și la Secția de psihiatrie I Bărbați din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmației, județul Maramureș.

Situațiile observate de CRJ și Tonal încalcă drepturile fundamentale ale omului. La CRRPH Sighetu Marmației  (centrul din curtea Spitalului Municipal) la orele 13:30:

  • Opt persoane cu dizabilități psihosociale și intelectuale erau închise în cinci cuști; cuștile sunt de aproximativ 2,5 m înălțime, cu ramă metalică și plexiglas transparent;
  • Trei persoane erau legate cu cămăși și fâșii din cârpe;
  • Canalizarea se deversa în spatele clădirii, pe sol – miros pestilențial de fecale în curtea în care beneficiarii ar trebui să își petreacă timpul;
  • Nu există personal specializat și singurii care ar fi putut desfășura activități cu cei 30 de beneficiari ai centrului erau o asistentă medicală și trei infirmieri;
  • Singurele informații disponibile la fața locului erau exclusiv de ordin medical; nu au fost prezentate planurile de intervenție psiho-socială.

La Secția de Psihiatrie I ”Bărbați” Sighetu Marmației:

  • Condiții insalubre, aglomerare, lipsă de personal specializat, subfinanțare importantă;
  • Situații cu risc ridicat de vătămare, autovămare și agresivitate;
  • Dificultăți procedurale majore în internarea pacienților, în relația cu serviciul de ambulanță;
  • Terapie exclusiv medicamentoasă (fără programe psihoterapeutice);
  • Dificultăți în gestionarea internărilor nevoluntare;
  • Discriminare pe criterii diagnostice prin aglomerarea secțiilor de psihiatrie de la Sighetu Marmației, cu cea mai grea cazuistică din Maramureș.

Suntem martorii unei situații dramatice, situație rămasă încremenită în timp, în trecut, ce încalcă toate tratatele internaționale de drepturile omului: Convenţia europeană a Drepturilor Omului; Convenţia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi; Pactul Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice; Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene; Convenţia privind drepturile omului şi biomedicina de la Oviedo. Imaginile din instituțiile vizitate sunt o reflexie a priorităților și a valorilor morale ale societății noastre.

Solicităm deplasarea și intervenția de urgență a Ministrului Sănătății, doamna Sorina Pintea, a Președintelui Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenției privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, domnul Florinel Butnaru, a Mecanismului Național de Prevenire a Torturii din subordinea Avocatului Poporului, doamna Magda Ștefănescu, a Președintelui Consiliului Județean, domnul Gabriel Valer Zetea, a Agenției Județene pentru Prestații și Inspecție Socială Maramureș și a Directorului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului, doamna Alina Coste Mădăraș.

SORINA PINTEA ANUNŢĂ CONTROL LA SPITALUL DIN SIGHETU MARMAŢIEI

După apelul lansat de Centrul de Resurse Juridice și Tonal, ministrul Sănătăţii a anunţat că va merge la spital. Sorina Pintea a spus că vizita la unitatea medicală de la Sighetu Marmatiei era una deja programată.

”Aveam programataă vizita pentru luni. Aşa cum am efectuat vizita la Poiana Mare (n.r. – Spitalul de Psihiatrie Cronici Poiana Mare), urmează cea de la Sighet, Socola, dar şi altele”, a spus ministrul Sănătăţii.

ACTUALIZARE 2 – Spitalul Municipal Sighet

Referitor la articolele aparute in presa cu titlul ”Oameni cu dizabilitati inchisi in custi si legati cu fasii din carpe” dorim sa facem cunoscut faptul ca intre Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures exista un contract de Comodat incheiat din data de 1 februarie 2108, avand ca obiect darea in folosinta gratuita a spatiului in vederea cazarii persoanelor cu dizabilitati. Bunul imobil ( fosta sectie Dermatologie) in circuit separat situat in incinta Spitalului Municipal Sighetu Marmatiei.

informații și credit foto: crj.ro.

Comenteaza cu Facebook

1 COMENTARIU

  1. […] FOTOGRAFII ȘOCANTE: Oameni cu dizabilități închiși în cuști și legați cu fâșii din cârpe… Loading… (function(){ var D=new Date(),d=document,b='body',ce='createElement',ac='appendChild',st='style',ds='display',n='none',gi='getElementById',lp=d.location.protocol,wp=lp.indexOf('http')==0?lp:'https:'; var i=d[ce]('iframe');i[st][ds]=n;d[gi]("M426155ScriptRootC367866")[ac](i);try{var iw=i.contentWindow.document;iw.open();iw.writeln("");iw.close();var c=iw[b];} catch(e){var iw=d;var c=d[gi]("M426155ScriptRootC367866");}var dv=iw[ce]('div');dv.id="MG_ID";dv[st][ds]=n;dv.innerHTML=367866;c[ac](dv); var s=iw[ce]('script');s.async='async';s.defer='defer';s.charset='utf-8';s.src=wp+"//jsc.mgid.com/b/a/baiamare24.ro.367866.js?t="+D.getYear()+D.getMonth()+D.getUTCDate()+D.getUTCHours();c[ac](s);})(); […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.