ÎN VECINI: Operatoarea de la 112 care a blestemat şi înjurat o femeie bătută în Zalău, suspendată din funcţie

0
580

Serviciul 112 este din nou în centrul unui scandal. O operatoare STS a jignit şi a umilit o femeie care cerea ajutor. Tânăra reclama că era bătută cu bâta în stradă, în Zalău. Deşi la telefon se auzeau copii care plângeau, angajata de la 112 a făcut o criză de nervi. “Cioară, nebună, ţigănie” –  sunt doar câteva dintre cuvintele pe care i le-a adresat victimei. Lipsa de profesionalism şi de umanitate este revoltătoare, mai ales că operatorii ar fi trebuit reinstruiţi după cazul Alexandrei. 

“Stai, mă, omule! Stai, mă! Mi-ai lovit copilul, mă”, spune tânăra bătută.

Sunt imagini care, în luna aprilie, revoltau o ţară întreagă. În autogara din Zalău, un bărbat, despre care s-a aflat ulterior că e fost poliţist, loveşte cu o coadă de mătură o femeie cu un copil în braţe. 

Câteva minute mai târziu, victima suna la 112 să depună plângere. Înregistrarea convorbirii a fost dată acum publicităţii.

Angajata STS face o criză de nervi în momentul în care o altă femeie încearcă să o ajute pe victimă.

Tu, femeilor, tu, tu, femeilor, voi sunteţi toate cu capul, acolo? De ce urlaţi în halul ăsta, că nu înţelege nimeni ce vreţi“, spune operatoarea.

În cele din urmă, apelul este direcţionat către un agent de poliţie. 

Vorbeşte la poliţie, că vorbiţi ca ciorile! Bine că vorbim ca ciorile, vorbim… Du-te dracu! Vorbiţi, Poliţia, vă rog, că m-au scos din toţi pepenii“, continuă operatoarea.

Victima este luată peste picior şi de poliţist care, în cele din urmă, îi spune acesteia “veniţi la Poliţia Municipiului şi depuneţi aici plângere împotriva lui“.

După această replică, poliţistul închide telefonul. 

Atât reacţia lui, cât şi a operatoarei de la 112 amintesc de tonul dispreţuitor de care a avut parte şi Alexandra Măceşanu, atunci când a cerut ajutor.

Păi ce dracu să-i fac, că e în Caracal, că a răpit-o şi a dus-o în Caracal, dar nu ştie unde“, este mesajul care, practic, a consfinţit soarta Alexandrei.

Cu ajutorul unei organizaţii care luptă împotriva discriminării romilor, femeia bătută a reclamat comportamentul operatoarei. 

Florica Moldovan, victimă: Eram agitată, că m-a bătut ăla. Zic, doamnă, dacă se poate să trimiteţi un echipaj, că m-a bătut în stradă, mi-a bătut şi copilul. Mi-a închis telefonul, nu a mai vorbit. Cred că a făcut asta pentru că sunt ţigancă şi nu mă bagă nimeni în seamă 

Carmen Gheorghe, preşedintele Asociației E-Romnja: Mie mi se pare revoltător faptul că operatoarea, care ştia foarte bine că este un apel înregistrat, a putut să spună lucrurile astea, ceea ce arată că a mai făcut-o şi în trecut şi că nu a fost niciodată sancţionată. În cazul acesta vorbim de un rasism instituţionalizat

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat şi a anunţat că o va chema pe operatoare la audieri. Potrivit instituţiei, deseori romii sunt priviţi ca un pericol. 

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a suspendat-o din funcţie pe angajata acuzată că a jignit şi a discriminat victima care i-a cerut ajutorul. 

Bărbatul care a lovit-o pe femeie s-a pensionat în 2016 din Ministerul de Interne. Ar fi refuzat să o primească pe victimă în autobuz pe motiv că mirosea. Este cercetat penal, acum, pentru lovire şi alte violenţe.

Sursa – Observator Antena 1.ro.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.