VIDEO: Mafia exploatării ilegale de andezit din Maramureș – Poliția îi anchetează doar pe amărâți, cei mari sunt liberi

0
2098

Despre mafia exploatării de andezit (piatră ornamentală) din Maramureș s-a mai scris și se va mai scrie. Sighet 247 a reușit să afle cum funcționează întreaga operațiune de exploatare ilegală, în timp ce poliția îi anchetează doar pe amărâți iar cei care exploatează la scară industrială nu pățesc nimic.

Sighet 247 a luat legătura cu familiile câtorva dintre cele opt persoane care au fost prinse de către Poliție în urmă cu trei zile exploatând piatră ilegal din din aria naturală protejată de pe Vârful Negru – Tăul Negru.

Familiile celor anchetați arată că întreaga operațiune este derulată e către un om de afaceri băimărean, Lupșe Viorel. Deși zona din care se exploatează de află într-o arie protejată „Sit Natura 2000”, de ani de zile se exploatează andezit la scară industrială. Conform celor spuse de către familiile celor anchetați, acest om de afaceri a angajat opt persoane domiciliate în cartierul Iapa în urmă cu aproximativ doi ani pentru a exploata piatra.

Exploatarea se face la scară industrială, utilizându-se în acest sens două buldoexcavatoare pentru extragerea andezitului (unul mic și unul mare de 28 de tone, pe șenile) și un autocamion de mare tonaj pentru transport cu numărul de înmatriculare MM 47 LUP (roncou cu sarcină de 22 tone). Vezi filmarea 1 mai jos – în filmare apare însuși dl. Lupșe Viorel care îi coordonează pe muncitori).

Dl. Lupșe Viorel le-a promis bărbaților angajați că îi va plăti cu suma de 80 – 100 lei / zi și că le va face formele legale pentru angajare, fapt ce nu s-a întâmplat. În fapt, oamenii nici nu aveau carte de muncă și nici nu erau plătiți în bani, ci în… piatră. Fiecărui angajat i se spunea la sfârșitul zilei să își încarce în remorca mașinilor de teren pe care le aveau piatră din cariera ilegală și să o vândă pentru a face bani. „Ni s-a mai spus că dacă vedem ceva mașini că vin în zonă să fugim de acolo, pentru că încă nu a reușit să ne facă angajarea”, a declarat pentru Sighet 247 una dintre cele opt persoane anchetate în dosar.

„Acum că lucrurile s-au precipitat, domnul Lupșe a pus Poliția pe noi, pe muncitori, să ne scoată vinovați pentru întreg prejudiciul creat în ultimii doi ani. La fel a procedat și în Săpânța”, a declarat un alt muncitor din cariera ilegală. Interesant este că autoritățile au confiscat doar două mașini de teren și trei căruțe (atelaje hipo), în timp ce cele două buldoexcavatoare existente în carieră au rămas neobservate. Vezi Filmarea 2 la baza articolului – În această filmare, efectuată în urmă cu trei săptămâni, oamenii îi explică celui care filmează cum se derulează întreaga operațiune și că lucrează pentru dl. Lupșe.

Familiile celor anchetați acuză și modul de intervenție al autorităților, în sensul că jandarmii și trupele speciale s-au comportat violent cu muncitorii, unii fiind aduși de la kilometri distanță în carieră, unde li s-a făcut poză cum că au fost surprinși în timp ce exploatau piatra. Interesant este că doar de la câțiva muncitori li s-a confiscat piatra de acasă, la alții autoritățile s-au făcut că plouă și nu le-a confiscat nimic.

Întrebat de ce crede că Poliția nu îl anchetează și pe dl. Lupșe, unul dintre muncitori a răspuns pentru Sighet 247: „Păi la câtă piatră s-a cărat gratis la mulți polițiști și politicieni de către acest domn, cine îi mai face ceva?”. No comment!

Sighet 247 pune la dispoziția oricui se simte lezat de cele relatate spațiu pentru publicarea unui eventual Drept la replică, fiind un portal de știri cu adevărat independent din Sighet, care are ca scop informarea corectă și completă a cititorilor săi. (Articol preluat de pe Sighet247.ro)

COMUNICAT IPJ Maramureș

În 20 august, poliţiştii Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş, împreună cu poliţişti din cadrul Poliţiei municipiului Sighetu Marmaţiei au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea furturilor din patrimoniul naţional.

În timpul activităţilor desfăşurate ieri, poliţiştii au urmărit depistarea persoanelor care exploatează/extrag, transportă și comercializează andezit (piatră ornamentală) din aria naturală protejată de pe Vârful Negru – Tăul Negru. Activităţi specifice în domeniu au fost desfăşurate și pe raza municipiului Sighetu Marmației.

În acest context, poliţiştii au prins în flagrant opt bărbaţi, toţi domiciliaţi în Sighetu Marmaţiei, cu vârste cuprinse între 16 şi 55 de ani, care exploatau şi transportau plăci de andezit fără a deține autorizațiile sau acordurile necesare în acest sens. De asemenea, poliţiştii au depistat echipamente, unelte, autoturisme, folosite de aceștia la activitățile ilegale pe care le desfăşurau.

foto: IPJ Maramureș.

Activităţile poliţiştilor au continuat în cartierul Iapa din Sighetu Marmaţiei, unde au fost găsiţi 63 de paleţi de piatră ornamentală, expuşi la vânzare, pentru care persoanele care îi comercializau nu au putut prezenta documentele de provenienţă.

Ca urmare a celor constatate ieri, poliţiştii au dispus indisponibilizarea a două autoturisme de teren folosite la transportul materialelor, trei remorci artizanale şi unelte folosite la exploatare şi aproximativ 60 tone de piatră ornamentală – plăci de andezit.

În cauză poliţiştii au întocmit dosar penal şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de executare de activități miniere fără permis sau licență.

Activităţile poliţiştilor au fost desfăşurate în colaborare cu specialişti din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Maramureș și Agenției Naționale pentru Arii Protejate – Serviciul Teritorial Maramureș şi au fost sprijinite și de luptători din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale Maramureș, poliţişti din cadrul Grupei Canine și Serviciul Criminalistic.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.