FOTO/VIDEO – SARASĂU: Urmăriri în trafic, focuri de armă, peste 40.000 pachete cu țigări de contrabandă confiscate

0
418

ăptămâna trecută, în urma unor ample acțiuni desfășurate la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației pe linia combaterii contrabandei și a traficului ilicit cu țigări, polițiștii de frontieră au confiscat aproximativ 40.200 pachete cu țigări de proveniență ucraineană, în valoare de peste 405.000 lei.

În cadrul acțiunilor, un cetățean ucrainean implicat în contrabanda cu ţigări a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 29 de zile, un alt cetățean ucrainean a fost sancționat contravențional cu amendă de 10.000 de lei, iar trei autoturisme au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor.

* Un caz semnificativ s-a înregistrat la nivelul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Maramureş, când în urma unei acțiuni desfăşurate pe linia combaterii contrabandei cu țigări, lucrătorii noștri au acționat pentru reținerea, pe raza localității de frontieră Sarasău, a unui autovehicul marca Citroen despre care se dețineau date că transportă o cantitate însemnată de țigări, provenită din contrabandă.

Polițiștii de frontieră au procedat la interceptarea autoutilitarei în cauză, însă șoferul nu a oprit la semnalele regulamentare, continuându-și deplasarea în mare viteză, totodată efectuând mai multe manevre cu intenția de a acroșa autospecialele Poliției de Frontieră.

Drept urmare, pentru indisponibilizarea autovehiculului în cauză s-a folosit armamentul din dotare, fiind executate mai multe focuri de avertisment în plan vertical și spre pneurile mașinii, conform prevederilor legale, însă nici de această data conducătorul auto nu a oprit.

După aproximativ 3 km de urmărire în trafic, șoferul a acroșat cu vehiculul un stâlp de pe marginea carosabilului, moment în care a oprit, a ieșit din mașină și a încercat să fugă.

Pe timpul acțiunii de prindere în flagrant a șoferului, un autoturism al instituției noastre a fost avariat, fără a rezulta victime.

În urma acțiunii s-a reușit reținerea conducătorului auto, acesta fiind cetățeanul ucrainean Z. Y., în vârstă de 26 de ani, iar în autoutilitara abandonată au fost descoperite mai multe colete cu țigări de proveniență ucraineană.

În continuare s-a luat măsura conducerii maşinii cu țigări împreună cu cetățeanul ucrainean la sediul Poliției de Frontieră în vederea continuării cercetărilor, iar în urma inventarierii coletelor din vehicul s-a constatat că acestea conțin 11.480 pachete țigări, în valoare de 154.115 lei.

Totodată, s-a mai constatat că numărul de înmatriculare nu aparține vehiculului marca Citroen, ci unui autoturism marca Audi.

În cauză, cetățeanul ucrainean este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de contrabandășipunerea în circulație/conducere pe drumurile publice a unui vehicul cu numere false, iar autoutilitara marca Citroen în valoare de 13.000 de lei a fost reținută în vederea continuării cercetărilor.

În cauză, cercetările sunt desfășurate sub directa coordonare a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației, iar în data de 08.08.2019, cetățeanul ucrainean a fost prezentat în fața instanței de judecată care a emis mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile.

*În contextul aceloraşi acțiuni, în baza analizei de risc, polițiștii de frontieră din PTF Sighetu Marmației şi lucrătorii vamali ai Biroului Vamal Sighet ua depistat, săptămâna trecută, într-un autoturism condus de un cetățean ucrainean T.S., în vârstă de 30 de ani, cantitatea de 7.879 pachete de țigări, de proveniență ucraineană și Duty-Free.

Ţigările în valoare de 17.470 lei erau ascunse în mai multe spații special amenajate în podeaua dublată a portbagajului, în locul pentru rezervor și în barele faţă și spate ale autoturismului.

Cetățeanul ucrainean a fost sancționat contravențional de către autoritățile vamale, cu amendă în valoare de 10.000 lei, iar împotriva lui a fost instituită măsura interzicerii intrării în România pe o perioadă de 5 ani.

*Cel mai recent caz s-a înregistrat în data de 12 august a.c., la nivelul Sectorului Poliției de Frontieră Vicovu de Sus, jud. Suceava, unde în jurul orei 01.30, colegii noștri au depistat în apropierea frontierei de stat, pe direcția localității Vicovu de Sus, un autoturism de teren, marca VW Touareg, abandonat, cu motorul pornit, în care se aflau mai multe colete cu ţigări.

Având în vedere cele constatate, s-au luat măsuri de cercetare şi supraveghere a zonei respective fiind totodată anunțate autoritățile de frontieră din Ucraina despre eveniment.

Autoturismul de teren şi coletele au fost duse la sediul sectorului unde în urma inventarierii țigărilor a rezultat cantitatea de 14.450 pachete cu țigări, de provenienţă ucraineană

Întreaga cantitate de ţigări în valoare de 169.416 lei a fost ridicată în vederea confiscării, iar autoturismul de teren, cu numere false de înmatriculare, în valoare de 15.000 lei a fost indisponibilizat la sediul sectorului în vederea continuării cercetărilor.

În cauză se fac cercetări pentru identificarea tuturor persoanelor implicate şi a documentării întregii activităţi infracţionale.

*Reamintim că acţiuni similare au desfăşurat şi polițiștii de frontieră din cadrul Sectoarelor Poliției de Frontieră Brodina și Vicovu de Sus în urma cărora au descoperit în apropierea frontierei de stat, mai multe colete cu țigări care conţineau cantitatea de 6.390 de pachete cu țigări în valoare totală de 73.500 lei.

Întreaga cantitate de țigări a fost ridicată în vederea confiscării, iar în cauză polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, efectuându-se totodată verificări în vederea identificării persoanelor implicate și tragerea la răspundere a acestora.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.