Maramureșeanul BUDA, șeful IGPR, spune că poliţistul Amariei a fost ucis într-o acţiune organizată defectuos: “Vesta anti-glonţ, probabil nu îl ajuta”

0
1035

Acţiunea de duminică după-amiază, din localitatea Izvin, în urma căreia poliţistul Cristian Amariei a fost împuşcat mortal de unurmărit internațional, a fost organizată defectuos de IPJ Timiș, potrivit şefului IGPR.

Șeful Poliției Române, Ioan Buda, a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că poliţistul Cristian Amariei a fost ucis în urma unei acţiuni organizate defectuos de către Inspectoratul Județean Timiș, care avea informații și trebuia să intervină. 

“Polițistul care a fost ucis putea să dispună de o vestă anti-glonț, probabil că nu îl ajuta. În primul rând, discutăm de organizarea acțiunii. Acțiunea a fost organizată defectuos, o să vă explic de ce și cum la momentul oportun. Astăzi ne concentrăm să-l prindem pe criminal. După care venim și facem o analiză a evenimentelor. După ce analizăm cum s-a intervenit, o să venim cu detalii, dar este important să-l prindem pe criminal astăzi. Polițiștii au pornit pe câmp tocmai în momentul în care criminalul a spart geamul, a alergat și a dispărut într-o lizieră. Polițistul nostru de la Urmăriri l-a urmărit un kilometru, a tras peste 36 de focuri de armă. Erau doi, unul a luat-o într-o direcție, celălalt în altă direcție. Polițistul a acționat corect”, a declarat Ioan Buda, la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). 

Potrivit şefului Poliţiei Române, “cei de la Inspectoratul Județean, care aveau informații, trebuiau să intervină și să organizeze în mod corespunzător această acțiune. 

“O să vă dau detalii. Acum ne concentrăm strict pe prinderea criminalului”, a precizat Ioan Buda.

Sute de poliţişti, pe urmele lui Ionel Lepa

Şeful IGPR a spus că sute de polițiști îl caută acum pe criminalul Ionel Mircea Lepa. 

“Avem efective, aproape 300-400 de oameni în zonă, toate structurile ministerului, 250 de polițiști, echipamente performante, scotocim toată zona, avem câteva piste, încercăm să ducem la audieri tot antuajul al acestui infractor deosebit de periculos. Trebuie să reținem că poate fi înarmat, trebuie să acționăm gradual, vor acționa primii cei de la SIAS, apoi polițiștii”, a continuat Ioan Buda. 

Șeful Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) a precizat că, la momentul intervenției, polițiștii nu știau că suspectul este înarmat, menționând că agenții care au acționat aveau echipament de protecție. 

“O să discutăm după, ca procedură, de ce au fost trimiși doar patru polițiști, polițiști de la urmăriri, este un compartiment, au fost bine echipați, au fost prezenți în zonă, probabil că trebuiau să fie și alte măsuri de supraveghere a zonei respectiv. O să vi le precizez pe toate. Există armament performant în dotarea Poliției și există și acele pistoale vechi de care discutăm astăzi. Dotarea polițiștilor cu armament și cu veste va fi făcută tot așa gradual, începând de la cei care sunt în structurile operative de intervenții și până la toți. Au fost dotați cu aceste echipamente cei care au acționat, binențeles că cei care au asigurat zona trebuiau să fie asigurați și ei. Polițiștii de la ordine publică au în dotare și ei aceste veste, trebuie să înțelegem că există astăzi un contract pentru achiziționarea a peste 35.000 de veste, s-au achiziționat anul trecut în jur de 3.500, achiziția continuă. Nu discutăm doar de veste, ci și de alte echipamente”, a completat Ioan Buda, potrivit pressalert.ro

Cristian Amariei a fost împuşcat în gât

Reamintim că, duminică după-amiază, poliţistul Cristian Amariei şi un coleg de-al său încercau să îl oprească pe suspectul care s-a refugiat în curtea unui localnic. 

În momentul în care bărbatul se grăbea să  fugă cu maşina furată din curte, a fost surprins de unul dintre  poliţisti. A urmat un schimb de focuri, iar poliţistul a fost rănit de un glonţ în zona gâtului. Din păcate, poliţistul Cristian Amariei, de 43 de ani, nu a mai putut fi salvat.

Colegul poliţistului ucis a continuat urmărirea, însă fugarul l-a împuşcat şi pe el în picior, apoi a sărit un gard şi s-a făcut nevăzut. 

Acesta ar fi fost atins de două gloanțe în zona pieptului și a gâtului, iar echipajul medical sosit la fața locului a încercat manevre de resuscitare, însă fără succes. 

Ulterior, ceilalți colegi ai polițistului au pornit în căutarea suspectului, iar bărbatul a intrat într-o curte din localitate, de unde a încercat să fure o mașină. 

Nu a reușit, pentru că un polițist l-a ajuns din urmă și a tras mai multe focuri de armă asupra suspectului, reușind să-l rănească în zona umărului. Bărbatul a reușit însă să fugă.

Ionel Marcel Lepa are asupra lui un pistol calibru 7,65 de fabricație sârbească, cu care, de altfel, l-a împușcat pe polițistul Cristian Amariei. (Sursa: Observator Antena 1.ro)

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.