Proiecte, emoții, activități, zâmbete, fericire: Retrospectiva studenților din LSPV

0
243

Liga Studenților ”Pintea Viteazul” – singura organizație studențească nonguvernamentală atât din Maramureș, cât și din Baia Mare, care are misiunea de a apăra, reprezenta și promova drepturile și interesele studenților din Centrul Universitar Nord din Baia Mare – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. 

În cei 16 ani de activitate, membrii organizației au adus un aport semnificativ în mișcarea studențească și s-au asigurat că acțiunile menționate anterior sunt îndeplinite la cel mai înalt standard. 

2021 – Proiecte, emoții, activități, zâmbete, fericire, împlinire, lacrimi, nopți nedormite, lucru în echipă, schimbare, obiective, oportunități, mii de ore de muncă, evenimente. 

Pe tot parcursul anului, am organizat campania LSPV Te Informează, prin prisma căreia am venit în atenția studenților din cadrul CUNBM cu informații necesare și utile care au în vedere viața academică.

Începutul acestui an a debutat cu primul proiect intitulat DREPTate în sesiune, prin prisma căruia s-au promovat drepturile și obligațiile studenților din perioada sesiunii. 

De asemenea, LSPV a promovat Chestionarul Național Studențesc realizat de Ministerul Educației, cu sprijinul Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, chestionar completat de peste 20.000 de studenți care și-au făcut vocea auzită și au încercat să aducă îmbunătățiri actului educațional la care aceștia iau parte.

Tot la începutul anului, organizațiile neguvernamentale de tineret și pentru tineret cu activitate la nivelul municipiului Baia Mare, au fost invitate să se înscrie în Consiliul Consultativ al Tinerilor (CCT) Baia Mare, structură consultativă din care face parte și un membru al organizației.

Pe urmă, LSPV a promovat Sesiunea de formare a studenților evaluatori, demarată de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, cu sprijinul Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, sesiune la care a luat parte și un membru al organizației noastre, și care, în finalitatea acestei sesiuni, a devenit student evaluator ARACIS.

Totodată, în urma Ordonanței de Urgență în care s-a anunțat sustragerea beneficiului gratuității transportului feroviar, LSPV, în baza poziției ANOSR-ului, alături de restul organizațiilor studențești din marile Centre Universitare din România, au demarat atât campanii de opoziție, cât și proteste care au avut ca obiectiv accentuarea nemulțumirii față de această decizie nefondată pe care decidenții au luat-o. 

Din cauza condițiilor pandemice, structura de conducere a Ligii Studenților ”Pintea Viteazul” a trecut printr-o serie de modificări, anunțându-se așadar un nou mandat interimar.

La fel ca în anii trecuți, la sfârșitul sesiunii, LSPV a coordonat și promovat intens Evaluarea Cadrelor Didactice, scopul acesteia fiind de a evalua, într-o manieră total anonimă și obiectivă, activitatea didactică din timpul semestrului. În cadrul acestui proiect, s-a organizat un livestream prin care studenții au fost îndemnați și susținuți să parcurgă evaluarea. 

Activitățile continuă cu seara Erasmus+ organizată, în concordanță cu actualele condiții de pandemie, pe platforma Zoom. În cadrul acesteia a fost prezentă lect. prof. dr. Demarcsek Ramona, care ne-a prezentat această oportunitate și care, de asemenea, ne-a oferit informații semnificative, motivând studenții pentru a participa la aceste mobilități externe

Respectând tradiția de 8 martie, membrii organizației au împărțit lalele tuturor doamnelor și domnișoarelor din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare respectând, bineînțeles, măsurile de protecție impuse de situația pandemică. 

Un alt proiect marca ANOSR la care membrii Ligii Studenților ”Pintea Viteazul” au participat a fost Gala Profesorului Bologna. În cadrul acestui proiect au fost premiate cu distincția de „Profesor Bologna” 11 cadre didactice din comunitatea academică băimăreană. De asemenea, trei dintre studenții evaluatori ai LSPV, au evaluat un număr substanțial de cadre didactice, clasându-se în top 10 studenți evaluatori ai acestui proiect. 

LSPV a introdus un nou proiect, și anume LSPV Podcast, prin care ne-am dorit să aducem mai aproape studenții Centrului Universitar Nord din Baia Mare de temele din actualitatea comunității universitare băimărene și nu numai. 

Încheiem luna martie cu un interviu adresat populației orașului nostru, care s-a bazat pe oportunități, locuri de muncă, transport și infrastructură.

Admiterea se apropie cu pași repezi, iar Centrul Universitar Nord din Baia Mare se pregătește pentru întâmpinarea viitorilor studenți. În luna aprilie se desfășoară un proiect important și de tradiție a Ligii Studenților ”Pintea Viteazul”, Nord Universitar, care vine în ajutorul elevilor cu informații despre oferta educațională a CUNBM. Știm cu toții cât este de important să ai oameni alături care să te încurajeze și să te ghideze spre o decizie corectă pe parcursul acestui drum al cunoașterii. Acesta este scopul proiectului, să îndrume și să informeze corect viitorii studenți pe tot parcursul studenției acestora. Din cauza contextului pandemic, și în acest an proiectul s-a desfășurat online, dar asta nu ne-a împiedicat să ne ducem sarcina la bun sfârșit și să povestim cu viitorii studenți despre frumusețea mediului academic universitar.

„În codrul verde nu se mai pierde

Nu se mai vede urmă de cal

Pe la izvoare nu mai apare

Umbra călare-a vreunui haiduc.”

Să știe Pintea că, în secolul XXI, încă mai există haiduci care ne sar în ajutor și ne fac să avem amintiri de neuitat!

În seara de 22 aprilie, haiducii studenților, alături de însuși Pintea Viteazul, au  primit un acord de utilizare a melodiei „Amintire cu haiduci”, cântată de Valeriu Sterian, aceasta devenind astfel imnul oficial al Ligii Studenților „Pintea Viteazul”. Haiducii moderni și curajoși apără și se luptă pentru drepturile și interesele studenților, fiind și un liant important în relația dintre cadrele didactice și studenți.

În luna mai, avem un eveniment important pentru organizația noastră, și anume sărbătorirea celor 16 ani de activitate studențească. Pe tot parcursul anilor, oamenii care au evoluat prin LSPV, au adus un aport semnificativ în mișcarea studențească băimăreană și s-au asigurat că studenții din CUNBM au sprijin pe tot parcursul studenției. 

Cu speranța de a trece mai ușor peste pandemie și de a putea face activități în format fizic, Liga Studenților “Pintea Viteazul” încurajează tinerii și studenții din Baia Mare să se vaccineze împotriva virusului SARS-COV 2, distribuind link-uri pentru informații despre procesul de vaccinare și programare pentru acesta.

În perioada 19-21 Mai, a avut loc a patra ediție a XGEN Conference, acest proiect fiind realizat de o echipă ambițioasă de studenți și profesori ai Facultății de Științe, în cadrul căruia am fost parteneri.

O altă activitate organizată de Liga Studenților “Pintea Viteazul”, împreună cu Ziarul Studențesc Studentocraţia, este Trusă de prim ajutor în etică pentru sesiune. În cadrul webinar-ului, l-am avut ca speaker pe Marius Deaconu, Secretar General al Consiliului de Etică și Management Universitar și fost Președinte al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

Totodată, LSPV anunță cu bucurie faptul că absolvenții celor trei facultăți din componența Centrului Universitar Nord din Baia Mare vor organiza festivitățile de absolvire în mod fizic.

O zi mai târziu, este menționat sprijinul și parteneriatul LSPV în cadrul celei de a VII-a ediții a proiectului “MândrIE Maramureșeană”.

Pe urmă, este anunțată începerea Evaluării Cadrelor Didactice din semestrul al II-lea, unde Liga Studenților “Pintea Viteazul” îndeamnă studenții să se implice în acest proces, fiind unul benefic atât pentru studenți, cât și pentru profesori.

Un alt eveniment în cadrul căruia am fost parteneri, a avut în vedere organizarea Let’s Rock and Roll, care s-a desfășurat la Complexul Apa din județul Satu Mare.

Trecem în revistă șifestivitatea de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului prof. univ. dr. Mircea Dumitru de la Universitatea din București. Evenimentul a avut loc în Aula Centrului Universitar Nord din Baia Mare și a fost transmis live pe pagina noastră de Facebook.

Am realizat un clip cu scopul de a oferi viitorilor studenți o perspectivă a experienței pe care ar putea-o avea în cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare, oferindu-le ocazia de a o trăi cu propriile simțuri.

După o lungă perioadă de pauză, LSPV a organizat primul party din acest an, un Pool Party, la Complex Majestic, Satulung, cu scopul de a fi din nou aproape de prietenii noștri și de a lăsa deoparte toate gândurile neplăcute pe care această perioadă pandemică le-a adus asupra noastră.

Deoarece ne pasă de viitorul studenților pe care îi reprezentăm, LSPV a participat la prima întâlnire din cadrul proiectului SIBdev – „Social impact bond development for improved public service delivery”. În cadrul acestui proiect, s-a urmărit obiectivul de a oferi o perspectivă mai amplă asupra necesităților existente pe piața muncii și de a identifica ce-și doresc actorii care o constituie.

Totodată, Asociația DEIS a fost în căutarea de talente care ar dori să performeze pe scena „Sounds Like Summer” de Ziua Internațională a Tineretului, proiect la care am fost parteneri. 

Pentru a veni în ajutorul noilor studenți, Liga Studenților ’’Pintea Viteazul’’ le-a reamintit că în cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare funcționează 3 cămine studențești care sunt pregătite pentru a le fi deschise.

În perioada 11-20 august, ANOSR organizează Forumul Organizațiilor Studențești din România, cel mai mare și cel mai complex eveniment studențesc din țară, la Baia Mare, cu ajutorul Ligii Studenților ”Pintea Viteazul’’ și al Universității Tehnice din Cluj-Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare. Deschiderea evenimentului s-a desfășurat în cadrul Teatrului de Vară al Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, având alături lideri a studenților veniți din toate colțurile țării și numeroși invitați. În cadrul acestui proiect, timp de 10 zile, liderii studenților au evaluat acțiunile guvernanților din ultimele luni, prin raportarea la gradul actual de implementare al Programului de Guvernare și în strânsă legătură cu angajamentele solicitate și asumate în campania ANOSR ‘’Educația la Guvernare’’.

Pentru că munca multă se plătește pe măsură, în a doua seară a FOSR-ului, a avut loc un party de relaxare la localul în aer liber, La Priveliște, din Unguraș. 

Pe 30 august, a fost lansată campania Educație pe pâine, prin care s-a încercat readucerea pe agenda publică a problemelor studențești de actualitate care au fost ignorate cu excelență, o campanie inițiată de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România. Astfel, membrii LSPV au realizat 4 pancarte pe care au așternut nevoile studenților sub forma unui citat:

1)   ,,Dintr-o bursă socială, nici o masă integrală!’’

2)  ,,Șomaj la tonaj!’’

3)  ,,Banii se numără, studenții se_gară!’’

4)  ,,Plagiat nesancționat, învățământ asediat!’’

Oportunitățile nu se opresc aici, așadar, Liga Studenților ”Pintea Viteazul” a organizat un Curs de formare formatori, acreditat ANC, acesta fiind adresat studenților și tinerilor maramureșeni în vederea specializării acestora pe diferite domenii de activitate.

Un alt proiect în cadrul căruia am fost parteneri este Reconnect, realizat de Asociația DEIS, prin care s-au realizat mai multe ateliere care să ajute tinerii să se reconecteze după lunile petrecute în izolare.

Încă un eveniment important pentru LSPV a fost Adunarea Generală a organizației, în cadrul căruia s-au discutat activitățile și proiectele demarate în ultimii doi ani, dar au avut loc și noile alegeri pentru Consiliul Director pe mandatul 2021-2023.

Next HR este un proiect marca Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, unde doi dintre membri au reprezentat asociația noastră. Prin cadrul acestuia, se dorește pregătirea membrilor din organizațiile studențești în rezolvarea problemelor ce se ivesc în managementul resurselor umane, motivarea echipei și asigurarea continuității membrilor. 

Urmează Festivitatea de deschidere a noului an Universitar, care s-a desfășurat în manieră fizică la Teatrul de Vară al municipiului Baia Mare.

La fel ca în fiecare an, Centrul de Carieră și Orientare Profesională a organizat Săptămâna bobocului, dar și Cursuri de studenție, prin care studenții din primul an universitar au fost ajutați cu informații orientative pentru primul lor an de studenție. Bineînțeles, și în cadrul acestui proiect, Liga Studenților ”Pintea Viteazul” a fost partener. 

De asemenea, anul acesta a avut loc ediția V a proiectului Educație non-formală, sprijin pentru studenți, care are un impact relevant pentru tinerii studenți din CUNBM. 

Totodată, ca în fiecare an, avem renumita perioadă de recrutare de noi membri pentru organizația noastră. Aici, membrii LSPV cu experiență au stat la standurile amplasate în incinta celor trei facultăți din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare pentru a atrage tinerii studenți către noi. 

În luna octombrie, RedBull – parteneri de încredere ai LSPV, împart din nou doza de energie asigurându-se că fiecare proiect al organizației se desfășoară cu forțe majore. 

Deoarece principalul nostru obiectiv estereprezentarea studențească, LSPV s-a ocupat de organizarea Alegerii Studenților Reprezentanți, din Consiliile Facultăților și din Senatul Universității noastre. 

Totodată, membrii  asociației au participat la proiectul Student Dojo, proiect marca Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România. 

Suntem bucuroși să anunțăm faptul că anul acesta a avut loc cea de-a doua ediție a concursului Quick Quiz, un proiect marca LSPV, care a fost menit să testeze cunoștințele și limitele participanților printr-o serie de întrebări de cultură generală – cu un singur răspuns corect și pe mai multe etape. Concursul a fost deschis tuturor studenților din CUNBM.

Pe urmă, Liga Studenților “Pintea Viteazul” a fost parteneră, în perioada 8-14 noiembrie, în cadrul proiectului CONNECT YOUTH&JOBS, proiectprin care s-a pus accent pe abilitățile soft, care dintre ele sunt cele mai solicitate pe piața muncii, de ce sunt esențiale și cum le poți dezvolta.

În continuare, Liga Studenților “Pintea Viteazul” a invitat studenții să participe la o prezentare organizată de către Algoos Study,Work&Travel Inc., ce viza oportunitățile de internship în sectorul turismului în țările mediteraneene.

Alte două oportunități la care au fost prezenți membrii LSPV au fost Next PR și Next FR, amândouă fiind proiecte marca Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România.

Tot în perioada aceasta, au început atelierele pe departamente pentru a oferi membrilor organizației oportunitatea de a cunoaște și de a se implica în departamentele organizației în care se regăsesc sau din care vor să învețe lucruri noi.

În luna decembrie, Liga Studenților “Pintea Viteazul” a fost prezentă la Adunarea Generală Extraordinară la București, organizată de către Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România.

O altă activitate a fost Secret Santa, unde membrii s-au bucurat de spiritul Crăciunului, au devenit chiar ei înșiși ajutoarele moșului și au adus spiritul sărbătorilor în sediul organizației. 

De asemenea, ne mândrim cu membrii LSPV, care au decis să-și reprezinte studenții, să se implice în activități care să-i dezvolte atât pe ei, cât și pe cei din jurul lor, îmbunătățind viața studențească din UTC-N, CUNBM. Un alt aspect de care suntem mândri este că prin proiectele și activitățile noastre locale, regionale și naționale , am ajuns la un număr care depășește 10.000 de tineri beneficiari.

Rezumând totul, 2021 a însemnat mii de ore de muncă, a însemnat zeci de proiecte realizate, dar și un context favorabil învățării, adaptat și în mediul online, dar și legarea unor strânse prietenii provenite prin prisma voluntariatului. Toate acestea au fost posibile datorită finanțatorilor, sponsorilor, partenerilor, dar mai ales membrilor LSPV. Mulțumim finanțatorilor pentru sprijinul acordat: Consiliul Județean Maramureș,  Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Maramureș, Primăria și Consiliul Local Baia Mare, Societatea Antreprenorială Studențească a UTC-N.

Mulțumim Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Centrului Universitar Nord din Baia Mare pentru sprijinul și înțelegerea acordată în acțiunile de reprezentare, dar și pentru ajutorul acordat în implementarea proiectelor organizației.

Totodată, le mulțumim și partenerilor noștri din acest an pentru încrederea și sprijinul acordat, fără de care nu am fi reușit să ducem la bun sfârșit unele activități și proiecte! 

Nu ne vom opri aici! Vom continua să reprezentăm studenții, să le apărăm drepturile și interesele și vom continua să demarăm proiecte și activități care să fie în interesul acestora. 
Vă dorim un an plin de realizări pe plan personal și profesional, iar până data viitoare, nu uitați că: Orice E Posibil!

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.