ACTUALIZARE/ ANUNȚ OFICIAL – Carantină zonală în Tăuții Măgherăuș și Săcălășeni. NU ai voie să ieși din casă fără declarație!!! Se așteaptă aprobarea și pentru Baia Mare

0
713

Alergătura oarbă a autorităților județene pare să nu se mai oprească. La două zile după ce s-a scurs în presă documentul CJSU transmis spre semnare la Raed Arafat, prin care se hotăra carantinarea municipiului Baia Mare, a orașului Tăuții Măgherăuș și a localității Săcălășeni, conducătorii au început, cu jumătate de gură, să miște lucrurile.

Astfel, s-a decis ca de azi, de la ora 17:00, localitățile Tăuții Măgherăuș și Săcălășeni să intre în carantină. Asta deși, potrivit ultimei raportări care poate fi accesată (mai există una din data de 9 noiembrie pe site-ul DPS-ului, însă aceasta este… o pagină goală – vezi foto) din data de 2 noiembrie, incidența cazurilor în Baia Mare este net superioară celei din Tăuți și aproximativ la fel în cazul celei din Săcălășeni.

Ce poate să însemne această amânare a carantinării municipiului Baia Mare? În primul rând, trebuie să înțelegeți că autoritățile județene au vrut ca Hotărârea să intre în vigoare așa cum a fost scrisă, respectiv cum v-am prezentat-o în urmă cu două zile. Însă, pentru că pandemia este gestionată teoretic descentralizat, iar practic doar de către cei de la București, autoritățile județene nu pot mișca un deget dacă nu e pe placul “centralilor”. Iar cum alegerile se apropie…

Momentan, se așteaptă confirmarea și pentru carantinarea municipiului Baia Mare. Între timp, vă prezentăm comunicarea dată de CJSU Maramureș azi, prin care se precizează că de la ora 17:00 cele două localități vor intra în carantină zonală. Măsurile nu au fost anunțate.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș aduce la cunoștința cetățenilor, având în vedere valoarea ratei de infectare peste limita de alertă, că începând de astăzi, 10 noiembrie a.c., de la ora 17.00, se va institui în baza Ordinelor Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Secretar de Stat, dr. Raed Arafat, măsura de carantinare zonală pentru localitățile Tăuții Măgherăuș și Săcălășeni (fără satele aparținătoare). Măsurile care vor fi stabilite și care vor aplicate pentru prevenirea și limitarea infecției cu noul Coronavirus, vor intra în vigoare de la ora 17.00, pentru o perioadă de 14 zile. Acestea, dar și modelul Declarației pe proprie răspundere pentru circulația persoanelor în timpul zilei vor fi comunicate opiniei publice”, se arată în comunicatul oficial.

Vom reveni și cu lista măsurilor luate pentru cele două localități, imediat ce responsabilii vor binevoi să le transmită.

Model declarație pe propria răspundere pentru a ieși din localitate:

ACTUALIZARE:

Măsuri șocante luate de autorități pentru localitățile Tăuții Măgherăuș și Săcălășeni. Sunt primele localități carantinate din Maramureș în care cetățenii vor avea nevoie de declarație pe propria răspundere pentru a ieși din gospodărie atât ziua, cât și noaptea. Momentan, deși la publicarea acestei actualizări și, implicit, publicarea măsurilor de către CJSU mai sunt doar o oră și douăzeci de minute până când carantina intră în vigoare (ora 17:00), aceștia NU AU PUBLICAT modelul de declarație pe propria răspundere pe timp de zi. Lista măsurilor o puteți citi mai jos.

“Măsuri și responsabilități care vor fi respectate în perioada carantinării zonale a localităților Tăuții Măgherăuș și Săcălășeni

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș a primit Ordinele Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 4659877/2020, respectiv nr.4659878 privind instituirea măsurii de carantinare zonală, pentru o perioadă de 14 zile, începând de astăzi, 10 noiembrie a.c.,, ora 17.00, pentru localitățile Tăuții Măgherăuș și Săcălășeni (fără satele aparținătoare), a declarat președintele CJSU, prefectul Nicolae-Silviu Ungur.

În cele două localități, circulația și staționarea în spații publice a persoanelor sunt interzise, cu excepția motivelor bine justificate, pe baza declarației pe propria răspundere, legitimației de serviciu sau a adeverinței eliberate de angajator.

În intervalul orar 6.00-22.00, în interiorul zonei menționate se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții: deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale; deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță; deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), precum și pentru nevoile animalelor de companie/domestice; deplasarea în scopul donării de sânge/plasmă la centrele de transfuzie sanguină; deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat; deplasarea pentru realizarea de activități agricole; deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare; îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate, eliberarea de documente de identitate sau a celor necesare pentru obținerea unor drepturi; participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament; pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu; alte motive justificative precum: îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie; îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoane aflate în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

În intervalul orar 22.00-6.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la pct. 3 lit. a), c), d) și l). În/Din zona menționată la art. 1 alin. (2) este permisă intrarea/ieșirea pentru: transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în localitatea carantinată, precum și aprovizionarea populației; persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitare, veterinare, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciare, serviciilor de utilitate publică, agriculturii, alimentației publice, comunicațiilor și transporturilor; persoanele care locuiesc în zona carantinată și desfășoară activitatea profesională în afara zonei carantinate; persoanele care realizează activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare; deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau a unei persoane aflate în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie; deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță; urgențe medicale. Se permite tranzitarea celor localități de către persoanele care nu au domiciliul pe raza acestuia, fiind interzisă oprirea/staționarea în localitate.

Sunt interzise următoarele activități: organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în spații închise și deschise; organizarea de evenimente și/sau activități private pentru copii în spații închise, cum ar fi evenimente aniversare, locuri de joacă, spații de tip after-school etc.;activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul și exteriorul clădirilor; activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc; activitatea cu publicul a saloanelor de înfrumusețare; activitatea cu publicul a structurilor de primire turistice, cu excepția cazării persoanelor care efectuează deplasări în interes profesional; organizarea și desfășurarea activităților de tipul spectacolelor și/sau concertelor; organizarea și desfășurarea activităților culturale, științifice, artistice sau de divertisment în spații închise sau deschise; toate activitățile și competițiile sportive, individuale sau colective, care se desfășoară în spații închise sau deschise, cu excepția celor profesioniste organizate de federațiile de profil. Programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare și nealimentare este permis până la ora 21,00, cu excepția farmaciilor și a stațiilor de distribuție carburant. Se limitează numărul de persoane în incinta supermarket-urilor și magazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanțare fizică, cu asigurarea pentru clienți a unei suprafețe de 4 mp (din suprafața utilă a magazinului) și cu păstrarea distanței de 2 m între persoane. Operatorii economici publici și privați care desfășoară activități de transport persoane/ și care tranzitează zona carantinată vor putea efectua opriri în stațiile proprii pentru urcarea sau coborârea călătorilor. Activitatea acestora se va desfășura în următoarele condiții: prin ocuparea a 50% din locurile existente pe scaun în fiecare vehicul și cu respectarea normelor de protecție sanitară stabilite în perioadă stării de alertă pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, în următoarele condiții: administratorii vor dezinfecta mijloacele de transport după fiecare cursă efectuată; pasagerii vor purta masca de protecție pe tot parcursul călătoriei;n umărul de pasageri permis în fiecare mijloc de transport va fi egal cu jumătate din numărul locurilor de pe scaun existente în fiecare mijloc de transport; se va respecta circuitul de urcare/coborâre în mijlocul de transport.

Accesul pasagerilor se va realiza pe ușa din față, iar coborârea pe ușa din spate. Deplasarea/plecarea pasagerilor la și de la Aeroportul Internațional ”Maramureș” pentru cursele aeriene sau cursele charter private se va realiza pe baza declarației pe proprie răspundere, biletul de avion achiziționat și fără a opri/staționa în localitatea Tăuții Măgherăuș, cu excepția celor care au stabilit domiciliul/reședința sau adresa declarată în zona carantinată zonal. Populația va fi informată cu privire la instituirea măsurii de carantinare zonală prin transmiterea unui mesaj, prin utilizarea sistemului RO-ALERT. În funcție de evoluția situației epidemiologice vor fi dispuse și alte măsuri de prevenire, limitare și combaterea pandemiei COVID-19, a mai precizat prefectul de Maramureș.”

Adrian Barbur, ActualMM.ro.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.