Situație incredibilă la nivelul județului Maramureș. Astăzi, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș a trimis un comunicat de presă prin care suntem anunțați că în baza Hotărârii 32/2020 că începând de astăzi 1 august 2020 suntem obligați să purtăm mască de protecție și în spațiul liber. Culmea culmilor este că această hotărâre a fost trimisă spre mass-media (sub formă de comunicat) și spre alte instituții ale statului numai că AUTORITĂȚILE au UITAT să o publice în Monitorul Oficial al Județului Maramureș. Așa cum prevede chiar articolul 42 (aliniatul 1) din lege. Cu alte cuvinte suntem obligați să purtăm măști printr-o hotărâre care nefiind publicată NU INTRĂ ÎN VIGOARE.
VEZI HOTĂRÂREA 32/2020: Măsuri suplimentare stabilite la nivelul județului Maramureș pentru prevenirea și limitarea infecției cu noul Coronavirus
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a reunit în ședință extraordinară, în sistem online, și a adoptat Hotărârea nr. 32/2020, prin care au fost stabilite măsuri suplimentare de protecție pentru prevenirea și limitarea infecției cu SARS-CoV-2 la nivelul județului Maramureș. Prefectul Nicolae-Silviu Ungur, președintele C.J.S.U. Maramureș, a declarat că având în vedere trendul ascendent al cazurilor de persoane confirmate la nivel național este necesară intensificarea acțiunilor de prevenire, limitare și combatere a pandemiei.
În acest moment nu avem în județ focare cu noul Coronavirus și nici unități administrativ-teritoriale sau localități din cadrul acestora care depășesc numărul de cazuri prevăzut de legislație pentru a fi carantinate, a mai adăugat prefectul de Maramureș.
Analiza activităților considerate cu risc epidemiologic a fost efectuată de către Direcția de Sănătate Publică Maramureș. Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere gura și nasul, devine obligatorie, atât pentru locuitorii județului, cât și pentru cei aflați în tranzit, începând cu data de 1 august a.c., în următoarele spații publice deschise: piețe agroalimentare, târguri, expoziții, târguri de produse tradiționale, vânzarea de produse și alte bunuri în aer liber, zone de așteptare (stații de autobuz, stații de troleibuz, peroane, inclusiv la societățile de transport persoane private), zone în care se desfășoară evenimente publice, pelerinaje, obiective turistice (Cimitirul Vesel din Săpânța, Calea Ferată Forestieră Mocănița de la Vișeu de Sus), activități cu caracter religios în aer liber, în perimetrul piscinelor amplasate în aer liber.
Sunt exceptate de la această măsură copiii care nu au împlinit vârsta de 5 ani și persoanele care desfășoară activități fizice intense sau condiții de muncă solicitante, la temperaturi ridicate și umiditate crescută.
În toate spațiile publice deschise se va respecta distanța fizică de protecție sanitară, de 2 metri, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.
Agenții economici care desfășoară activitate la terase (restaurante, baruri, cafenele, etc), inclusiv jocuri de noroc și cazinouri vor avea program de funcționare zilnic până la orele 24.00, iar unitățile respective vor rămâne închise până la ora 06.00 dimineața.
Comitetele locale pentru situații de urgență asigură implementarea hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și împreună cu proprietarii și administratorii spațiilor publice deschise stabilite în hotărâre afișează în locuri vizibile informații cu privire la obligativitatea purtării măștii de protecție.
DE CE NU POATE INTRA ÎN VIGOARE?
Răspunsul este simplu: În Legea invocată la articolul 42, alin (1) se spune: Hotărârile prin care se declară, se prelungește sau încetează starea de alertă, precum și cele prin care se stabilește aplicarea unor măsuri pe durata stării de alertă, la nivel național sau pe teritoriul mai multor județe, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar cele prin care se declară, se prelungește sau încetează starea de alertă, precum și cele prin care se stabilește aplicarea unor măsuri pe durata stării de alertă, la nivel județean sau al municipiului București, se publică în Monitorul Oficial al autorității administrativ-teritoriale respective și intră în vigoare la data publicării.
Așteptăm un punct de vedere oficial din partea CJSU Maramureș. Totodată, așteptăm și răspunsul la întrebările adresate aceleași instituții în baza Legii 544/2001 pe adresa e e-mail.
26 morți în județ
În ultimele 24 de ore la nivelul județului Maramureș am înregistrat încă două decese. Este vorba despre o persoană de sex masculin din categoria 60-69 ani, care prezenta comorbidități și despre o persoană de sex feminin din categoria 50-59 ani, care prezenta comorbidități. În total, 26 de maramureșeni au fost răpuși de noul virus. Totodată, la nivelul Maramureșului, în urma testelor numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a crescut cu 14 ajungând la 427 (de la începutul pandemiei).