Fiica borșencei moartă de coronavirus, în Italia: “Lăsaţi-ne să o ducem acasă!”

2
1177

Fiica româncei moartă de coronavirus, în Italia, a transmis un emsaj plin de durere, pe Facebook. Femeia, care trăiește la Milano, nu știe dacă poate aduce sicriul cu mama ei în România. “Lăsați-ne să o ducem acasă!”, e strigătul ei.

O româncă de 80 de ani a murit în urmă cu trei zile într-un spital din Milano, autoritățile confirmând că femeia a decedat răpusă de coronavirus. Ea mersese în Italia la fiica ei, pentru a fi alături de sora mai mică, 75 de ani, care urma un tratament.

Familia susține că ambele surori au murit de coronavirus, dar MAE a confirmat doar decesul celei mai mari dintre ele, cea de 80 de ani.

Fiica ei a transmis un mesaj cutremurător pe Facebook: “E ….greu…e ….foarte greu sa ne resemnam oameni buni …ca nu mai e…sper sa putem sa-i îndeplinim ultima dorința … ultimul cadou …. SA NE LĂSAȚI SA O DUCEM ACASĂ ! DUMNEZEU SA NE AJUTE !”

Cu două zile înainte de moartea femeii, care se numea Ileana și care pe 14 martie ar fi împlinit 80 de ani, s/a stins și sora ei mai mică, bolnavă de cancer, din cauze naturale.

ION SORIN TIMIŞ, primar Borşa: A plecat în Italia acum câteva săptămâni. O însoţea pe o soră de-a ei, o soră care era în Italia la investigaţii medicale. Sora ei bolnavă de 75 de ani, bolnavă de cancer. Ghinion, a murit şi sora ei cu o zi înainte, dar sora ei în vârstă de 75 de ani a murit din cauze naturale. Avea cancer… Avea mai multe probleme medicale şi nicio legătură cu acel virus.

Teama s-a răspândit acum printre locuitorii din Borşa. În jur de 10 000 lucrează în Italia sezonier şi cei mai mulţi vor să se întoarcă acasă. De altfel, primarul recunoaşte că borşenii vin acasă pe bandă rulantă. Ultimul?

ION SORIN TIMIŞ, primar Borşa: Cred că acum 2 secunde.

(Reporter): Cum?

ION SORIN TIMIŞ, primar Borşa: Păi circulaţia dintre Romania şi Italia şi Italia si Romania este aşa ca şi când ai merge de la piaţă acasă şi înapoi. Majoritatea circulă. Şi astăzi sunt in frontiera multi care asteapta să intre in tara , să fie inregistrati si monitorizati. In fiecare minut cred ca exista un borşan la Frontiera de Vest încercând să intre în ţară.

Şi cei mai mulţi intră. Doar luna aceasta s-au întors la Borşa din zona roşie a Italiei peste 1.000 de localnici.

ION SORIN TIMIŞ, primar Borşa: Cei care sunt inregistrati la frontiera şi plasati in carantina voluntara, adica acasa, sunt monitorizati de catre medicii de familie, DSP si chiar de catre angajatii primăriei, specialist in fapte medicale. Cei care nu s-au declarat incercam sa îi convingem să rămâna acasă, ca sa vedem cum stau lucrurile. Majoritatea înţeleg. Unii mai răzvrătiţi nu inteleg… În izolare avem in jur de 70 de familii, in izolare la domiciliu, ceea ce inseamnă vreo 240 de persoane si, in carantină sunt peste 120. Majoritatea intelege! Dar am luat şi măsuri mai drastice. Am redus programul cafenelelor şi restaurantelor până la ora 18:00.

Alte sute de oameni din oraş au ramas însă în Italia, blocaţi. În staţiunile de schi din nordul Italiei peste 60 de românni din Borşa au rămas fără loc de muncă după ce hotelurile s-au închis şi nu se mai pot întoarce acasă.

ION SORIN TIMIŞ, primar Borşa: Cu siguranţă sunt disperiaţi! Sunt la distanţă mare de casă, au rude , copii aici… îşi făcuseră un program să vină de Paste acasă… se pare că acest lucru nu este sigur. Nu ştim cum va evolua această situaţie. vedem că Europa devine din ce in ce mai roşie.

MIHAI STETCO, român din Borşa aflat în Italia: N-am primit nimic. Am facut cerere la ambasada Romaniei de la Roma și ne-au trimis un raspuns halucinant, un email că astia de la hotel sunt obligati sa-mi dea cazare, mancare, tot ce trebuie pana in 3 aprilie, în cazul asta spera ei sa dea drumul sa ne intoarcem acasa. Mi-a specificat in email la sfarsit ca, daca vreti  coborati la Malpensa, luati avionul în Germania cu escala, dupa – mergeti acasa. Adica eu sunt in nordul Italiei,  eu trebuie să trec prin toată Italia zona rosie, merg catre Germania. Eu atunci nu mai ajung infectat, atunci toate lucrurile sunt in regula.

Doar că situaţia e scăpată de sub control şi nici România, nici Italia nu au încă o soluţie pentru românii rămaşi pe cont propriu.

CITEȘTE ȘI:

Comenteaza cu Facebook

2 COMENTARII

  1. Ignoranta totala… “Majoritatea înţeleg. Unii mai răzvrătiţi nu inteleg…” Daca si acuma se mai sta la mana “razvratitilor”… Ca sa nu uitam: li s-a spus CLAR sa stea acolo unde sunt. Dar fug ca sobolanii…. Nu ii intereseaza ca au acasa oameni batrani, copii, etc…. Nu ii intereseaza ca ii pot avea pe constiinta…. Cineva zicea despre poporul roman “VA MERITATI SOARTA”… L-am injurat…. Dar incep sa ii dau dreptate…

  2. Domnul EU ,din pacate poporul roman isi merita soarta datorita mentalitatii ,conducatorilor de 30 ani incoace si a noastra ca nu suntem uniti ca popor ,aici e o problema a autoritailor slab informate si lipsa comunicatilor intre ministere.Nu vad nici o problema scandaloasa atat cat transportul este sigilat si au fost luate toate masurile de siguranta a transportului si a sofierului ,e mai scandalos cine a trecut vama si a mintit de unde provine .Sunt multi care nu s au izolat ba chiar mergeau in vizita la rude sa facā cumparaturi,etc. E usor sa comentam Dar trebuie sa fim rationali si sa cunoastem dispozitile scordate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.