EXCLUSIV VIDEO / ACTUALIZARE: Procedează corect? Dezinfecția autospecialei SMURD în curtea Ambulanței Maramureș. Ce spune ISU Maramureş

0
2042

Un cititor al site-urilor noastre ne-a trimis o înregistrare video realizată după ce echipajul ambulanței SMURD de transport victime multiple folosită pentru transportul pacienților suspectați de coronavirus este dezinfectată.

Nu știm dacă protocolul este respectat în totalitate și din acest motiv trebuie să punem câteva întrebări autorităților, și anume Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în speranța că vom lămuri multe dinspre aspectele sesizate de cititorii nostri.

De ce se face dezinfectarea ambulanței SMURD în curtea Serviciului Județean de Ambulanță Maramureș, printre zeci de angajați ai acestei unități care sunt la serviciu (vezi contextul transportului pacientei de ieri de la Șomcuta Mare când se schimbau turele). Această acțiune nu se poate realiza la sediul SMURD (fiind o unitate militară prezența civililor în apropiere este puțin probabilă).

De ce se folosesc aceleași mop-uri și găleți pentru dezinfectare atât pe mașina care a transportat un suspect de coronavirus, cât și pentru dezinfectarea mașinilor de ambulanță. Nu există riscul ca, doamne ferește, în cazul unui pacient depistat pozitiv să transmită virusul?

Este normal că echipajul să se schimbe de costumele de protecție în acest mod, în curte, în văzul tuturor (unul dintre acesția ar fi rămas doar în chiloți la un moment dat).

Imaginile video pe care vi le prezentăm în exclusivitate vorbesc de la sine. Astfel că așteptăm reacțiile oficiale ale părților implicate.

ACTUALIZARE – ISU Maramureş

Referitor la articolul ” EXCLUSIV VIDEO: SE PROCEDEAZĂ CORECT? DEZINFECȚIE ÎN CURTEA AMBULANȚEI MARAMUREȘ”, apărut în data de 10.03.2020, pe site-urile www.vasiledale.ro și www.baiamare24.ro, facem următoarele precizări:

  • la finalizarea intervenției din data de 01.03.2020, intervenție surprinsă în imaginile publicate de dumneavoastră, personalul S.M.U.R.D., care încadrează autospeciala pentru transport personal și victime multiple-A.T.P.V.M., împreună cu asistentul medical desemnat de U.P.U.- S.M.U.R.D. Baia Mare, s-a deplasat la sediul S.A.J. Maramureș pentru efectuarea operațiunii de curățare-dezinfecție a autospecialei, deoarece la sediul S.A.J. era disponibilă o lampă cu ultraviolete necesară acestei operațiuni, pe lângă dezinfectanții necesari. Cum spațiile destinate dezinfectării personalului participant la intervenție nu erau disponibile în acel moment, echipajul a fost nevoit să efectueze aceste operațiuni în curte pentru a nu contamina autospeciala proaspăt dezinfectată. Având în vedere faptul că Direcția de Sănătate Publică Maramureș este structura cu rol principal în gestionarea acestui tip de risc, în data de 03.03.2020, în urma deciziei Direcției de Sănătate Publică, între Inspectoratul pentru Situații de Urgență Maramureș și Serviciul de Ambulanță Județean Maramureș s-a încheiat un protocolul de colaborare;
  • conform protocolului de colaborare ” I.S.U. Maramureș, prin structurile proprii, asigură intervenția și transportul cazurilor suspecte de COVID-19, cu autospeciala pentru transport personal și victime multiple, conform procedurilor existente;
  • S.A.J. Maramureș ” la cererea I.S.U. Maramureș asigură, pentru realizarea în condiții de maximă siguranță a curățeniei-dezinfecției, atât a A.T.P.V.M., cât și a personalului operativ care o deservește, după intervențiile la cazurile suspecte de COVID-19, acces la spațiul special destinat pentru curățenie-dezinfecție, precum și la spațiul de depozitare temporară a deșeurilor medicale periculoase”. La finalizarea intervenției, personalul care încadrează A.T.P.V.M.-ul parcurge următorii pași:
  • curățarea-dezinfecția autospecialei, care se realizează în spațiul pus la dispoziție de către S.A.J. Maramureș, conform protocolului încheiat. Această operațiune se realizează strict de către personalul implicat în intervenție, cu soluții speciale, iar după dezinfecție în autospecială se pune în funcțiune o lampă cu ultraviolete, atât în cabină cât și în spațiul destinat transportului pacienților, pentru 30 de minute;
  • după încheierea dezinfecției autospecialei, personalul participant la intervenție se deplasează în spațiul amenajat, pus la dispoziție de S.A.J. Maramureș, unde dezbracă echipamentul de protecție specială, direct în sacii prevăzuți pentru deșeurile medicale. Sacii sunt închiși și depozitați în spațiul amenajat în acest scop. De asemenea, echipamentul uzual al personalului participant la intervenție este dezbrăcat și depozitat într-o ladă specială pentru a fi suspus ulterior procesului de curățare, în containerul de curățare a echipamentelor de protecție( linie tehnică de întreținere a echipamentului de protecție).

Referitor la modul de efectuare a dezinfecției de către echipajul care a intervenit în data de 01.03.2020, precizăm că la momentul respectiv a fost cea mai bună soluție și asigurăm cetățenii că acțiunea lor nu a pus pe nimeni în pericol.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.