ACTUALIZARE 2 / OFICIAL – Primul caz de coronavirus în România, anunţat oficial de autorităţi. 113 persoane izolate la domiciliu în Maramureș. Ce spune Liviu Pop, de asemenea izolat la domiciliu

0
1391

Primul pacient cu coronavirus a fost confirmat în România de autorităţi, o conferinţă urmând a fi susţinută de ministrul Victor Costache și Raed Arafat, scrie observator.tv.

Se pare că este vorba despre o persoană care a intrat în contact cu italianul bolnav de coronavirus care s-a plimbat prin două judeţe, apoi s-a întors în Italia, unde a fost depistat.

Pacientul nu ar fi manifestat niciun fel de simptome. Din primele informaţii, primul pacient bolnav de coronavirus este un bărbat şi este român.

Zeci de persoane sunt căutate pentru a fi testate, după ce au intrat în contact cu italianul bolnav de coonavirus, inclusiv oamenii care au fost cu el în avion atunci când a venit în România şi când s-a întors în Italia.

Autorităţile informează că mai sunt câteva persoane pentru care trebuie să vină rezultatele analizelor, tot din lotul celor care au intrat în contact cu italianul.

Confirmarea a venit de la Horatiu Moldovan, secretar de stat în ministerul Sănătăţii.

În Maramureș, peste 200 de persoane s-au întors în Maramureș din Italia. 88 maramureșeni au intrat în țară între 07.15 și 19.15, azi. Ei sunt asimptomatici din punct de vedere medical.

113 persoane din 40 de primării din județ sunt în izolare, însă niciun caz confirmat,însă situația este în continuă dinamică, anunță autoritățile județene.

ACTUALIZARE – Ministrul Sănătății, Victor Costache, confirmă că avem primul caz de CONVID 19. Este dintr-o localitate din județul Gorj. Starea este bună și nu trebuie să ne alarmăm. Mai sunt 33 de teste din aceeași zonă.

Raed Arafat spune că pacientul nu este simptomatic la acel moment. El va fi transportat la Institutul Matei Balș. Autospeciala cu izoletă va transporta pacientul din Craiova. În casa respectivă mai sunt șapte persoane, care au rămas testate negativ, ele vor rămâne la domiciliu, 14 zile în carantină. Dacă unuia îi apare simptome, va fi testat și va fi dus la spital. Transportul se va face în siguranță.

Va fi respectată o procedură. Odată ajunsă la Matei Balș, autospeciala va fi dezinfectată. Prefectul de Gorj rămâne în alertă. Va ajunge în patru-cinci ore în Capitală. Membrii familiei vor fi sub pază, ei nu vor mai avea nicio formă de contact decât cu persoane protejate. Nici vecinii nu pot fi afectați, dată fiind distanța între gospodării. Persoana infectată e posibil să fi intrat în contact și cu alte persoane, se face o anchetă epidemiologică.

ACTUALIZARE 2 – “La plecarea din țară nu s-a știut nimic, nimeni nu a anunțat nimic. De ce MAE nu a emis atenționare de călătorie? Dacă știam, în mod evident nu plecam în excursie. Am primit prin SMS informarea pe drumul de întoarcere, când ne aflam deja în Slovenia. Având experiență în Protecția Civilă, am cerut tuturor colegilor din autocar să facem o listă, pe care am trimis-o ulterior la dr. Rareș Pop, directorul DSP Maramureș. El nu fusese anunțat de către structurile centrale de situație, așa cum era normal,. A aflat de la mine, când i-am trimis tabelul. Am revenit acasă luni dimineața la ora 5.00, dar nu am mers la serviciu, ci am intrat automat în autoizolare, conform procedurii. Eu am comunicat situația și șefului de bloc. Dacă ies, o fac cel mult până la debara, și acolo merg cu mânuși. Am înțeles că primele două, trei zile sunt cele mai importante. Noi am trecut cu bine. Cred că lumea inventează prea mult și se ajunge la panică. Cetățenii trebuie să fie mai responsabili, zic eu. Iar cei care se întorc în țară să nu evite procedurile impuse” – a povestit Liviu Pop, pentru DirectMM.ro.

Vom reveni cu informații!

BaiaMare24.ro

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.