ACTUALIZARE – CARANTINĂ ÎN MARAMUREȘ – Un tânăr din Negreia s-a întors din China. Primăria cere carantină pentru toată familia. Cum s-a întors acasă maramureșeanul (VIDEO)

0
764

Primarul comunei Şişeşti, Tentiş Ioan Mircea, în calitate de preşedinte al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Şişeşti, a postat pe pagina de facebook a Primăriei respective următorul comunicat.

“In cursul zilei de marti , 11.02.2020 , la ora 15 am fost informat de catre profesorul coordonator al Scolii Primare din Localitatea Negreia ca , un elev a fost ajutat la efectuarea temelor de catre fratele sau mai mare , care s-a intors din Republica Populara Chineza in urma cu 3 zile.
In acest context am solicitat sprijinul Postului de Politie Sisesti , reprezentantii acestuia s-au deplasat la fata locului , s-a constatat faptul ca , exista plasat in carantina la domiciliu un cetatean roman de origine chineza , intors recent din Republica Populara Chineza . Acesta este fiul din prima casatorie al unei doamne care in prezent locuieste in localitatea Negreia.
Pe cale de consecinta am informat telefonic Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures , Directia de Sanatate Publica a Judetului Maramures care mi-au confirmat urmatoarele :

-a fost plasat in carantina , in urma cu doua zile la familia sa din localitatea Negreia un cetatean care s-a intors din Republica Populara Chineza , zona Beijing ,
-se confirma ca persoana este sanatoasa si ca este monitorizata de doua ori pe zi catre medicul de familie de la Dispensarul Uman Sisesti.

Reprezentantii acestor institutii nu au considerat necesara informarea autoritatilor locale si a populatiei.

In dimineata zilei de miercuri 12 februarie 2020 am solicitat Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures si Directiei de Sanatate Publica prin adresa nr 971/12.02.2020 urmatoarele :
-Instituirea masurii de carantina pentru intreaga familie , avand in vedere ca , in locuinta respectiva domiciliaza inca 5 persoane care intra in contact direct cu acesta , respectivele persoane frecventand locuri publice cum ar fi scoala , magazine , mijloace de transport in comun , etc
-Informarea autoritatilor locale cu privire la evolutia acestui caz

Va informez pe aceasta cale , ca in momentul de fata nu exista nici un risc cu privire la sanatatea populatiei , persoana respectiva este sanatoasa si monitorizata permanent de catre personalul medical”.

Cetățeanul revenit din China este clinic sănătos și se află în autoizolare

Prefectul Nicolae Silviu-Ungur și Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică, Dr. Rareș Pop, au susținut o conferință de presă, în scopul de a liniști opinia publică, după apariția pe rețele de socializare a unor temeri legate de persoana de origine română care a revenit în țară din Republica Populară Chineză.

Am dorit să liniștim populația și să nu inducem panică la nivelul opiniei publice. Sunt proceduri pe care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, dar și grupul de suport tehnic pentru îmbolnăviri le respectă și le aplică în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, a menționat prefectul Nicolae Silviu-Ungur.

”Cetățeanul a revent în țară din zona Beijing și a călătorit cu escală pe ruta Dubai, unde a fost monitorizat și verificat. De asemenea, a fost preluat la Aeroportul Internațional ”Henri Coandă” din București și întocmită fișa de specialitate, conform procedurilor. În conformitate cu prevederile OUG Nr.11/2020 privind stocurile de urgență, medicală, dar și unele măsuri aferente, Ministerul Sănătății este cel care instituie carantina în cazul unui risc iminent pentru sănătatea publică, ceea ce nu este cazul pentru această situație. Persoana a fost monitorizată de rețeaua de supraveghere epidemiologică națională de la intrarea în țară și până în momentul sosirii la domiciliu și fost luat în evidență pe considerentul strict epidemiologic. Acesta se află în autoizolare voluntară la domiciliu, o procedură standard transmisă autorităților de sănătate publică județene de către Institutul Național de Sănătate Publică, care în prezent este respectată, inclusiv de către persoana revenită. Situația la care se face referire nu necesită măsuri de carantinare pentru membrii familiei cetățeanului care s-a întos duminică din China. Cetățeanul a fost preluat, monitorizat și investigat din punct de vedere al evoluției sale clinice și este în prezent sănătos. Nu prezintă niciun semn clinic care ar putea ridica un semn de suspiciune, de posibilitate de patologie virală”, a spus Directorul executiv dr. Rareș Pop.

ACTUALIZARE – “Tânărul are 23 de ani și este fiul din prima căsătorie a unei femei din Tăuții de Sus, care locuiește în concubinaj în Negreia. Tânărul locuia în China, împreună cu fratele lui. În urmă cu trei zile s-a întors în țară, la mama sa, în Negreia, la un moment dat ajutându-l pe fratele lui vitreg la temele de casă. Astfel, copilul a spus profesorului că fratele lui a revenit recent în România, iar astfel autoritățile locale au aflat de situație. Oamenii din Șișești sunt nemulțumiți de faptul că nu au fost informați oficial despre faptul că tânărul reîntors în Negreia venise din China, însă din zona Beijing, nu Wuhan, de unde a început grozăvia. În plus, medicul de familie nu deținea echipament de protecție. Abia în a treia zi, înainte de vizită, și-a achiziționat unul, întrucât, de la nivel central, nu primise. Însă, reprezentanții DSP Maramureș au explicat faptul că, tânărul, nefiind bolnav, nu putea institui carantina pentru toată familia”, a arătat, într-o postare pe Facebook, jurnalistul Cătă Țineghe.

BaiaMare24.ro

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.