REVOLTA MAGISTRAȚILOR – Activitate suspendată pe termen nedeterminat la Tribunalul Maramureș și Judecătoria Baia Mare. Judecătorii amenință că vor boicota alegerile

0
631

Reprezentanții Tribunalului Maramureș au adus la cunoştinţa opiniei publice că în cursul zilei de astăzi, 29 ianuarie 2020, la nivelul instituției, a fost convocată Adunarea generală extraordinară a judecătorilor, în vederea formulării unui punct de vedere privind adoptarea proiectului de lege vizând abrogarea dispozițiilor legale care consacră pensia de serviciu.

Judecătorii Tribunalului Maramureş au hotărât suspendarea activităţii de judecată pe perioadă nedeterminată, cu excepţia cauzelor urgente, măsură care operează începând cu data de 29.01.2020. De asemenea, judecătorii Tribunalului Maramureş au stabilit că urmează a refuza participarea la constituirea Birourilor Electorale Judeţene în anul 2020 cu prilejul desfăşurării alegerilor locale şi parlamentare. Judecătorii Tribunalului Maramureş solicită actorilor implicaţi în garantarea independenţei magistraţilor şi asigurarea normalei funcţionări a justiţiei ca serviciu public următoarele:

  • Normarea activităţii judecătorilor prin raportare la volumul de activitate al judecătorilor din Uniunea Europeană;
  • Reconfigurarea situaţiei personalului din instanţe atât prin adaptarea schemelor de personal (judecători şi personal auxiliar de specialitate), cât şi prin asigurarea ocupării tuturor posturilor vacante din sistem;
  • Asigurarea resurselor materiale adecvate în scopul desfăşurării în condiţii optime a actului de justiţie – sedii instanţe, infrastructură informatică etc.;
  • Stabilitatea legislativă necesară asigurării predictibilităţii actului de justiţie;
  • Revenirea asupra măsurii abrogării pensiei de serviciu, în condiţiile în care aceasta reprezintă o garanţie a independenţei magistraţilor, respectiv o obligaţie asumată la nivel internaţional de către Statul Român.
    Recomandăm justiţiabililor/apărătorilor/altor participanţi implicaţi în cauzele aflate pe rol să urmărească desfăşurarea acestora în perioada următoare.

Activitate sistată și la Judecătoria Baia Mare. La data de 29 ianuarie 2020, judecătorii şi personalul auxiliar din cadrul Judecătoriei Baia Mare, au decis suspendarea activităţii pe durată nedeterminată ca măsură de protest împotriva abrogării pensiilor de serviciu.

În această perioadă se va asigura numai judecarea cauzelor urgente. Compartimentele Registratură şi Arhivă vor funcţiona cu program parţial de lucru, între orele 800 – 1000. 

BaiaMare24.ro

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.