Stewardesa suspectă de coronavirus ar fi din Sighetu Marmației! Specialiștii din Cluj, primele precizări

1
1562

Medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj​ consideră că “este puțin probabil” ca stewardesa care a stârnit îngrijorare pe Aeroportul Internațional Cluj să fie infectată cu coronavirusul Wuhan.

Prefectul judeţului Cluj, Mircea Abrudean, a declarat corespondentului MEDIAFAX că femeia din cursa de la Varşovia a fost transportată preventiv la Spitalul de Boli Infecţioase Cluj-Napoca.

Prefectul a adăugat că nu e vorba despre o stewardesă, ci despre o pasageră din avion. „Este o pasageră, nu prezintă simptome specifice, dar pentru siguranţă s-a decis să fie transportată la spital. S-au luat datele de contact de la toţi pasagerii şi li s-a recomandat ca 14 zile să poarte mască respiratorie”, a spus Abrudean.

Conform unor informații se pare că stewardesa ar fi din Sighetu Marmației, are 28 ani și ar lucra pentru o companie aeriană din Vietnam. Această se întorcea acasă pentru câteva zile de concediu.

Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică din Cluj a precizat, într-un comunicat, că femeia a fost izolată și va fi ținută sub monitorizare.

“În cursul zilei de astăzi, 28.01.2020, pe aeroportul din Cluj Napoca, din cursa Varșovia-Cluj-Napoca, a fost preluată o persoană care a anunțat anterior că este posibil să fi venit în contact cu o persoană cu suspiciune de infecție cu nCoV 2019 (coronavirus). A fost alertat aeroportul și conform procedurii aeronava a fost garată. Medicul epidemiolog din Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj a efectuat anchetă epidemiologică conform procedurilor. În urmă anchetei s-a decis, că măsură profilactică (persoană este asimptomatică) izolarea în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca pentru o perioada de până la 14 zile și prelevarea de probe conform metodologiei”, a precizat dr. Moisescu-Goia Mihai, director executiv al DSP Cluj.

Stewardesa, puţin probabil să fie infectată

Reprezentatul DSP Cluj a precizat, după consultațiile de specialitate, că medicii specialiști consideră că este puțin probabil ca stwardesa să fie infectată cu virusul Wuhan.

Cu toate acestea, s-a realizat o evidență a persoanelor care au interacționat cu femeia, acestea fiind sfătuite ca în cazul apariției unor simptome să apeleze numărul 112.

“În urmă consultului de specialitate efectuat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase medicii specialiști consideră puțin probabil că persoană să fie infectată cu nCoV. Pentru pasagerii din aeronava (în număr de 57) s-a întocmit o evidență cu datele acestora pentru a putea fi contactați și monitorizați. Totodată, aceștia au primit informații cu privire la simptomatologia bolii și le-a fost recomandat că în cazul apariției unor simptome să se adreseze serviciului de urgență 112 în vederea transportului la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Clu-Napoca”, se mai transmite în comunicat.

Marți la amiază, pilotul unui avion ce opera pe ruta Varșovia – Cluj a anunţat turnul de control că are la bord o posibilă persoană infectată cu coronavirus – o stewardesă care nu prezintă simptome, dar a intrat în contact cu două colege purtătoare confirmate ale virusului.

CITEȘTE ȘI:

Comenteaza cu Facebook

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.