ZECI DE MII DE VIEȚI SALVATE – Cum a evoluat SMURD Maramureș în primul deceniu de existență

0
1234

Miercuri, 8 ianuarie, s-au împlinit 10 de activitate a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare în Maramureș. Operaționalizarea echipajelor SMURD în județul nostru a reprezentat o etapă nouă și importantă în diversificarea misiunilor încredinţate Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș.

Pregătirile au început încă din anul 2009, cu trimiterea la cursuri de specializare a subofițerilor paramedici, amenajarea spațiilor necesare echipajelor SMURD și efectuarea demersurilor pentru dotarea cu ambulanțe.

SMURD Maramureș și-a început activitatea în data de 8 ianuarie 2010, cu un echipaj de terapie intensivă mobilă- T.I.M., dotat cu o ambulanță tip ”C” în cadrul Detașamentului de Pompieri Baia Mare și câte un echipaj de prim ajutor la Detașamentele de Pompieri Baia Mare și Sighetu Marmației, respectiv Secția de Pompieri Vișeu de Sus, care încadrau tot atâtea ambulanțe de prim ajutor de tip ”B”.

Personalul S.M.U.R.D. Maramureş a primit “botezul focului” chiar în timpul ceremoniei de inaugurare, la care a participat și domnul secretar de stat, la acea vreme în Ministerul Sănătății, dr. Raed Arafat. Echipajele proaspăt operaționalizate au fost chemate în ajutor la un accident rutier, cu nouă victime, petrecut în apropiere de oraşul Cavnic. A fost o intervenţie desfăşurată împreună cu Detaşamentul de Pompieri Baia Mare şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean. Echipajele S.M.U.R.D. – unul de terapie intensivă şi unul de prim ajutor – au plecat direct de la ceremonia de inaugurare, care urma să înceapă pe platoul din faţa Palatului Administrativ. Victimele au fost transportate la Spitalul Judeţean de Urgenţă.

În luna noiembrie 2011, prin Programul Operaţional Regional, Regiunea de Nord-Vest, în dotarea ISU Maramureș au intrat alte patru ambulanţe de prim ajutor calificat de tip ”B”. Două dintre acestea au fost repartizate subunităţilor din Târgu Lăpuş şi Bogdan Vodă.

În 1 decembrie 2011, în cadrul Pichetului Târgu Lăpuș și-a început activitatea al patrulea echipaj S.M.U.R.D. din judeţ. Prin operaţionalizarea acestui echipaj de prim ajutor calificat, timpii de răspuns la intervenţiile medicale în zona Ţării Lăpuşului au fost reduşi de la aproximativ 70 minute la circa 25 minute.

În 12 decembrie 2011 și-a început activitatea un nou echipaj SMURD, în cadrul Punctului de lucru (ulterior Garda nr. 2 de Intervenție) Fărcaşa. A urmat apoi, în 28 decembrie, operaţionalizarea, în cadrul Gărzii nr.2 de Intervenție Bogdan Vodă, a celui de-al șaselea echipaj S.M.U.R.D. din judeţ. Activitatea acestui echipaj de prim ajutor calificat a dus la reducerea timpilor de răspuns la intervenții medicale de la aproximativ 70 de minute la circa 25 de minute.

În luna august a anului 2013, sediul Gărzii nr. 2 de Intervenție Borșa a fost relocat într-un imobil dotat corespunzător, iar în 18 august 2013 a fost operaționalizat al șaptelea echipaj S.M.U.R.D din județ, în cadrul subunității din Borșa.

Pentru reducerea timpului de răspuns la intervenții de tip medical în zona orașului Cavnic, începând cu data de 2 aprilie 2016, a fost operaționalizat al optulea echipaj S.M.U.R.D din județ, în cadrul Punctului de lucru Cavnic. Acesta se află la o distanță de aproximativ 30 km față de cea mai apropiată subunitate (Detașamentul de Pompieri Baia Mare), respectiv 45 km față de Detașamentul de Pompieri Sighetu Marmației. Ca atare, operaționalizarea echipajului S.M.U.R.D din Cavnic a adus un plus de mobilitate și operativitate din punct de vedere al primului ajutor calificat. Echipajul de prim ajutor SMURD din Cavnic este constituit din 2 subofițeri pompieri paramedici și un voluntar cu pregătire paramedicală – angajat din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din oraș.

Ultimul echipaj SMURD operaționalizat până în prezent și-a început activitatea în data de 28 august 2019, în cadrul Punctului de lucru Șomcuta Mare. Acesta se află la o distanță de aproximativ 28 km față de cea mai apropiată subunitate (Detașamentul de Pompieri Baia Mare), are un raion de intervenție de aproximativ 700 km2 iar limitele extreme ale acestuia depășesc 40 de kilometri. (exemplu: Baia Mare – Mesteacăn în limita cu județul Sălaj – 45 km sau Baia Mare – Românești – 53 km). Prin operaţionalizarea acestui echipaj de prim ajutor calificat, timpii de răspuns la intervenţiile medicale în zona Ţării Chioarului au fost reduşi de la aproximativ 40 minute la circa 18-20 minute.

La începutul procesului de operaționalizare a echipajelor SMURD în județ, I.S.U. Maramureș dispunea de numai 46 subofițeri pompieri cu pregătire paramedicală. În prezent, numărul acestora a ajuns la 284, dintre care 66 au absolvit și cursurile modulelor pentru extindere a competențelor de prim ajutor calificat.

BaiaMare24.ro

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.