SUNT ÎN PERICOL? Mama pădurarului ucis la Rogoz se teme că ucigașii se vor răzbuna pe familie

2
1006

“Vrem să muncim, nu să murim!” – este mesajul dur al pădurarilor, care au dus cruci şi sicrie în faţa Parlamentului, în memoria celor şase colegi ucişi de hoţii de lemne în ultimii ani. Doi dintre ei, numai în ultima lună. Ucigaşii care au executat în Maramureş un tânăr tată sunt liberi şi acum. Pentru prima oară, mama lui face un apel disperat către autorităţi. Se teme pentru siguranţa celor trei copii rămaşi orfani. Aşa cum se tem şi pădurarii care înfruntă pericolele cu mâinile goale, fără arme, maşini sau uniforme.

Şase cruci din lemn şi tot atâtea capace de sicrie au fost ridicate în faţa Parlamentului. Simboluri ale unor morţi violente în pădurile României. Au fost şase numai în ultimii doi ani. Iar Liviu Pop a fost ultima victimă. Tată a trei copii, bărbatul a fost executat în stil mafiot de hoţii de lemne, în Maramureş. Ucigaşii nu au fost identificaţi nici până acum. Iar o familie întreagă trăieşte în teroare, scrie observator.tv.

Mama pădurarului ucis: Mi-e teamă! Mi-e teamă că nu ştim. Răzbunătorul ăla, dacă a ajuns să ia viaţa unui om, s-ar putea să se mai răzbune şi pe noi. Dacă el încă nu e prins şi nu e legat.

„Liviu a fost singura mea speranţă. După ce a murit tatăl său, mi-a mai rămas doar el şi acuma nu mai am pe nimeni. Am rămas noi două singure (n.r. – mama şi soţia pădurarului), femei cu trei fetiţe mici. Fata cea mare nu se lasă de gâtul meu şi toată noaptea se sperie şi plânge întruna. Vrem să se găsească vinovatul. Măcar să ştim atâta. Să îl găsească şi să îl închidă. Să ştim că nu e liber. Mai îmi zicea că este ameninţat. El nu îi lăsa să fure şi tot mereu era ameninţat, dar nu ne-a spus cu nume. Şi la 3 noaptea s-a dus în pădure şi nu a păţit nimic, şi acum la 19:00 s-a întâmplat. Eu cred că a fost omorât, cineva l-a împuşcat dintre hoţii de lemne. Aş vrea neapărat să găsim adevărul şi să fie pedepsit. Procurorii nu ne spun mare lucru. O chemat-o o singură dată pe noră-mea (n.r. soţia pădurarului) şi au spus că, până vor veni rezultatele probelor durează, că s-ar putea să vină rezultatele doar în aprilie anul viitor. Suspecţi sunt, dar nici unul nu este închis”, a spus mama lui Liviu Pop.

„Mi-e frică pentru că e mare mafie în zona asta”  

Mama lui Liviu Pop nu crede că fiul ei s-ar fi autoîmpuşcat, aşa cum suspecţii au declarat în faţa procurorului de caz. Băiatul ei lucra de 7 ani ca pădurar şi ştia să mânuiască arma. Mai mult, Liviu a ales în toată cariera lui să meargă doar de trei ori cu arma în pădure, în seara de 12 octombrie fiind ultima dată.    „Au spus că s-ar fi descărcat arma, dar el a ştiut să lucre cu arma că nu i-a fost prima zi şi nu era nici un om prost care să zici că ar fi greşit ceva. Asta nu o cred deloc, că s-ar fi produs aşa ceva. Vrem să aflăm adevărul. Ne este temă pentru că nu ştim. Răzbunătorul ăla a ajuns să ia viaţa unui om şi s-ar putea să se mai răzbune şi pe noi, dacă el nu este încă prins. Nimeni nu ne-a oferit protecţie. Poliţia nici măcar nu a venit măcar o dată până la noi sau alte organe. Sunt terminată. Nici nu mai pot dormi noaptea, doar plâng întruna. Am trecut cu soţul printr-o boală gravă în urmă cu cinci luni şi pe când m-am mai liniştit un pic am primit vestea asta tragică. Mi-e frică pentru că e mare mafie în zona asta. Şi ne este frică că cine ştie cum o să o scoată la capăt ca să nu îl pună pe vinovat la pedeapsă”, a mai adăugat femeia.

Moartea lui Liviu a revoltat toţi pădurarii României. Peste 600 dintre ei au fost agresaţi. Hoţii de lemne invadează pădurile înarmaţi cu arme, topoare şi săbii. În timp ce ei apără pădurile cu mâinile goale şi cu preţul vieţii.

Ilie Ion, pădurar Ocolul Silvic Azuga: Sunt mai mulţi inşi, tu eşti singur, nu ai şanse. Eşti exact cum mă vedeţi acum, nu ai niciun fel de dotare pe tine. Se poate să ai telefon de serviciu, dar zona să nu fie acoperită ca semnal din punct de vedere telefonic şi atunci eşti izolat, eşti singur

Un alt pădurar spune că “am avut probleme că au venit cu maşina hoţii, beau undeva şi veneau după mine, noaptea, la ora 1”.

Mihai Bostan, pădurar: Vă daţi seama, să te alerge o noapte întreagă cu arma la spate

Sunt agresiuni şi umilinţe care i-au făcut să iasă în stradă pentru a şasea oară în ultimul an. Oamenii cer ca statutul pădurarului să fie adoptat de Camera Deputaţilor. Legea prevede, în primul rând, înarmarea silvicultorilor.

Un pădurar spune că “avem nevoie de arme în primul rând. Că dacă omul ştie că ai armă, nu se mai duce în pădure. Avem nevoie de maşină de serviciu. Avem nişte drumuri impracticabile, fiind zonă de munte. La fiecare trei luni trebuie reparată maşina. Avem maşini personale, combustibil foarte puţin, 30 de litri combustibil”.

România are în momentul de faţă 6.700 de pădurari şi circa 7 milioane de hectare de pădure. Un singur angajat ajunge să fie responsabil chiar şi de 1.500 de hectare. O suprafaţă cât 4.000 de stadioane. În faţa protestatarilor, directorul Romsilva s-a încurcat în calcule.

Gheorghe Mihăilescu, director Romsilva: Un pădurar ajunge să aibă salariul mediu de 46.000 de lei brut

Adică ar fi peste 3.800 de lei pe lună, însă pădurarii l-au contrazis cu fluturaşele de salariu în mână.

Negocierile, care s-au purtat şi în Parlament, şi în stradă, s-au încheiat cu o înţelegere. Autorităţile le-au promis silvicultorilor că legea va fi promulgată în maximum trei săptămâni.
Va fi un pas important în lupta cu tăierile ilegale de păduri. Ţara noastră pierde până la trei hectare din suprafaţa totală de pădure în fiecare oră. Cele mai expuse judeţe în fenomenul defrişărilor sunt Suceava, Harghita, Maramureş şi Cluj.

Sursa observator.tv

CITEȘTE ȘI:

Comenteaza cu Facebook

2 COMENTARII

  1. […] SUNT ÎN PERICOL? Mama pădurarului ucis la Rogoz se teme că ucigașii se vor răzbuna pe familie Loading… (function(){ var D=new Date(),d=document,b='body',ce='createElement',ac='appendChild',st='style',ds='display',n='none',gi='getElementById',lp=d.location.protocol,wp=lp.indexOf('http')==0?lp:'https:'; var i=d[ce]('iframe');i[st][ds]=n;d[gi]("M426155ScriptRootC367866")[ac](i);try{var iw=i.contentWindow.document;iw.open();iw.writeln("");iw.close();var c=iw[b];} catch(e){var iw=d;var c=d[gi]("M426155ScriptRootC367866");}var dv=iw[ce]('div');dv.id="MG_ID";dv[st][ds]=n;dv.innerHTML=367866;c[ac](dv); var s=iw[ce]('script');s.async='async';s.defer='defer';s.charset='utf-8';s.src=wp+"//jsc.mgid.com/b/a/baiamare24.ro.367866.js?t="+D.getYear()+D.getMonth()+D.getUTCDate()+D.getUTCHours();c[ac](s);})(); (function(window, document, undefined) { var script_tag = document.createElement('script'); script_tag.src = 'https://ad.mox.tv/mox/mwayss_invocation.min.js?pzoneid=4704&height=405&width=720&tld=baiamare24.ro&ctype=div'; var container = document.querySelectorAll('[data-id=_mwayss-6f729f62e9f927fdd239d7e3faa321c3]')[0]; container.setAttribute('id', (container.getAttribute('data-id')+(new Date()).getTime())); container.removeAttribute('data-id'); container.parentNode.insertBefore(script_tag, container); })(window, document); […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.