ANCHETĂ: Ce spune DGASPC Maramureș despre sinuciderea adolescentului de 17 ani din Sighet (foto)

0
1632

“În data de 7 aprilie 2019, un tânăr în vârstă de 17 ani, aflat în sistemul de protecție specială al DGASPC Maramureș din Sighetu Marmației, și-a pierdut viața în împrejurări necunoscute, cercetate de autorități.

Tânărul a intrat în sistemul de protecție specială în anul 2002, în cadrul Centrului de Primire în Regim de Urgență Baia Mare, ulterior fiind dispusă măsura de plasament la un asistent maternal profesionist. În anul 2014, în urma evaluărilor făcute, Comisia pentru Protecția Copilului Maramureș a decis mutarea tânărului într-o casă de tip familial din Sighetu Marmației.

Începând cu anul 2015, datorită manifestărilor sale, tânărul a fost în repetate rânduri consultat la Clinica de Psihiatrie Pediatrică Cluj-Napoca, fiind în evidențele respectivei instituții medicale pentru tratament medical. În ultimii trei ani, din cauza evoluției stării sale, medicii de la unitatea medicală menționată au decis ca fiind necesară și internarea repetată a acestuia pentru tratamente de specialitate. Precizăm că, de la intrarea în sistemul de protecție al DGASPC Maramureș, tânărul a beneficiat de suport si consiliere psihologică permanentă din partea specialiștilor instituției, iar începând cu luna octombrie 2018, inclusiv de ședințe de psihoterapie.

În baza informațiilor existente rezultă că, în săptămâna anterioară, tânărul a părăsit casa de tip familial fără învoire, revenind în centrul social în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. Conform procedurilor legale, personalul casei de tip familial a anunțat poliția despre faptul că tânărul a părăsit locația fără învoire. Revenit în centrul social, acesta a părăsit din nou locația, tot fără învoire, în data de 7 aprilie 2019, fapt consemnat de educatorul de serviciu în registrul de evidență a învoirilor. In jurul orei 19.45, educatorul de serviciu a contactat telefonic șeful de centru și psihologul, comunicându-le faptul că, în baza informațiilor primite de la organele de poliție, există probabilitatea ca minorul să fie decedat, în urma unui act suicidal.

Conducerea DGASPC Maramureș a dispus reevaluarea în regim de urgență a tuturor copiilor/tinerilor cu probleme comportamentale din sistemul de protecție și includerea lor într-un program de monitorizare strictă. Concomitent sunt continuate ședințele de psihoterapie și de consiliere psihologică a tinerilor cu probleme, măsură dispusă și pentru restul beneficiarilor aflați în Casa de Tip Familial din care provine tânărul decedat”, este comunicatul semnat de Adrian Mândru, purtătorul de cuvânt al DGASPC Maramureș.

Plâns de cunoscuți pe pagina de socializare

Pe pagina de socializare a susorii lui Andrei mesajele de condoleanțe curg fără încetare. De altfel, aceasta a fost prima care a postat anunțul referitor la pierderea fratelui drag.

CITEȘTE ȘTIREA INIȚIALĂ:

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.