EXCLUSIV: După 4 luni de arest, un cetățean ucrainean a fost achitat definitiv! Polițistul de frontieră provocator premiat de Carmen Dan!

0
1527

Așa cum deja v-am obisnuit pe site-ul baiamare24.ro o să aveți parte de foarte multe informații ÎN EXCLUSIVITATE. Iată că astăzi scriem despre un caz incredibil petrecută la granița României cu Ucraina. Locul unde contrabanda cu țigări este în floare. Se spune că pe frontiera externă a Uniunii Europene, în Maramureș, țigările de contrabandă ”răsar” mai ceva ca ”ciupercile după ploaie” (scuzați, cacofonia, n.r.).

CONTEXT

În 20 septembrie 2017, cu surle și trâmbițe, suntem anunțați într-un comunicat de presă că ”în perioada 08-19.09.2017, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunului Maramureș, în colaborare cu lucrători ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Maramureș și ai Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, au desfășurat o serie de activități procedurale, subsumate documentării si probării unor activități infracționale în materie de corupție.

În urma administrări probelor, a rezultat presupunerea rezonabilă că inculpatul Z.Y., cetățean ucrainean, a comis infracțiunea de dare de mită, prevăzută de art. 290 alin. 1 Cod Penal, constând în aceea că, în intervalul de timp 08-18.09.2017, a promis unui funcționar M.A I. din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației , martor denunțător în cauză, suma de 2.000 euro iar la data de 19.09.2017 i-a remis acestuia sumele de 1.500 euro și 600 dolari S.U.A., solicitându-i în schimb să își încalce atribuțiile ce serviciu și să îi furnizeze date și informații din sistemul de supraveghere a frontierei de stat, prin comunicarea unui interval de timp în care o anumită zonă de frontieră este nesupravegheată, pentru facilitarea unor activități de contrabandă cu țigări, pe relația Ucraina-România. Mai jos puteți citi toate detaliile prezentate la momentul respectiv.

ȚINUT ARESTAT PREVENTIV APOI ÎN AREST LA DOMICILIU

La data de 19 septembrie 2017, cetățeanul ucrainean Zmycalo Yurii a fost reținut pentru 24 de ore, apoi a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

O lună mai târziu, procurorii l-au trimis în judecată în stare de arest preventiv. Citește mai jos toate detaliile de la acea vreme:

CURTEA DE APEL CLUJ L-A ACHITAT DEFINITIV: Cinci luni in arest preventiv și l-a domiciliu

Cetățeanul ucrainean a stat în arest preventiv și în arest la domiciliu din 19 septembrie 2017 până în 08 ianuarie 2018.

La data de 10 octombrie 2018, judecătorii maramureșeni dispun ACHITAREA. S-a reținut că NU a fost vorba despre nicio dare de mită, și că polițistul de frontieră avea autorizație de la procuror să pretindă sume de bani (13 septembrie 2017). Judecătorii au fost de părere că a fost vorba despre o PROVOCARE POLIȚIENEASCĂ.

Procurorii au declarat recurs dar lovitură: A FOST RESPINS CA NEFONDAT

Astăzi 02 aprilie 2019, judecătorii Curții de Apel Cluj au confirmat DEFINITIV soluția dată de magistrații maramureșeni.

„Respinge ca nefondat apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș împotriva sentinței penale nr. 175 din 10 octombrie 2018 a Tribunalului Maramureș”

REFUZI MITA, NU SPUI CĂ AI PROVOCAT ȘI EȘTI PREMIAT DE CARMEN DAN. CE CONTEAZĂ 5 LUNI DE AREST PREVENTIV NEVINOVAT

Fără să tragem noi concluziile acestui caz instrumentat de procurorii maramureșeni, cu sprijinul Poliției de Frontieră, vă prezentăm doar informațiile de laudă prezentate la data de 30 mai 2018.

”Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a premiat, în cadrul evenimentului prilejuit de Ziua Direcției Generale Anticorupție, cinci angajați ai MAI care au dat dovadă de integritate și au refuzat sume mari de bani oferite drept mită. (….) Agent șef adjunct de poliție Pop Gheorghe Florin, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației a refuzat de la un cetățean ucrainean ofertă de remitere a 2.000 euro pentru fiecare transport ilegal de țigări în țara noastră, cu mențiunea că, ulterior, suma va crește la 2.500 euro pentru fiecare activitate de contrabandă derulată cu succes” (sursa – Stiri din Bucovina, 30 mai 2018).

EPILOG

Așteptăm și un punct de vedere din partea ITPF Sighetu Marmației referitor la acest subiect. Totodată, am dori să aflăm și un punct de vedere al Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.